Contractul individual al muncii

Trimis la data: 2015-05-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 66 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roman raul Dimensiune: 129kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin executare a contractului individual de munca se intelege modalitatea de indeplinire a drepturilor si obligatiilor cuprinse in clauzele contractului.
Contractul individual de munca reprezinta legea partilor si trebuie executat potrivit adagiului pacta sunt servanda si cu respectarea principiului bunei-credinte prevazut la art. 8 alin. 1 din Codul muncii. In principal, executarea contractului individual de munca presupune prestarea muncii de catre salariat si plata salariului de catre angajator.

Fiind un contract cu executare succesiva in timp, drepturile salariatului se nasc pe masura prestarii muncii si corespunzator modului de indeplinire, deci pro rata temporis.
Neexecutarea obligatiilor de catre oricare dintre parti duce la nasterea unui conflict individual de munca, care se solutioneaza de catre instantele judecatoresti.

In cazul in care salariatul nu isi executa, cu vinovatie, obligatiile contractuale, angajatorul il poate sanctiona disciplinar, iar daca salariatul a produs si un prejudiciu, angajatorul poate sesiza instanta judecatoreasca pentru acoperirea prejudiciului material. Salariatul poate dovedi in instanta executarea obligatiei sale principale - de a munci - prin orice mijloc de proba. In lipsa unei prevederi contractuale sau dovezi contrare, data inceperii activitatii salariatului se considera a fi ziua urmatoare celei in care a fost incheiat contractul individual de munca.

Daca angajatorul este cel care nu isi executa obligatiile contractuale, salariatul care este subordonat nu poate sa refuze sa mai presteze munca (sa ridice exceptia de neexecutare a contractului individual de munca), ci trebuie fie sa munceasca in continuare, fie sa demisioneze fara respectarea termenului de preaviz, dar, in ambele variante, poate sesiza instanta judecatoreasca pentru obligarea angajatorului la acordarea drepturilor salariale cuvenite si neplatite.

Angajatorul poate face dovada executarii obligatiei de plata a salariului prin prezentarea documentelor de plata a salariilor (state nominale de plata semnate de salariat sau dovada efectuarii viramentului intr-un cont bancar al salariatului).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.