Contractul individual de munca

Trimis la data: 2013-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 42 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Vidrascu Nicole Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contractul individual de munca este unul din cele mai importante institute ale dreptului muncii. Ca institut al dreptului muncii, contractul individual de munca reprezinta o totalitate a normelor juridice, care reglementeaza incheierea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca.Contractul individual de munca, incheiat intre angajator si salariat, apare in rolul faptului juridic ce da nastere unuiraport juridic de munca.in timp de zece ani dupa caderea URSS, in fostele republici unionale, devenite state independente, au intervenit modificari esentiale ale conditiilor social-economice.

Cu toate aceste schimbari, legislatia ce reglementeaza incheierea, modificarea si incetarea contractului individual de munca practic nu s-a schimbat. Aceasta legislatie s-a invechit, a ramas in urma. Multe situatii tipice economiei de piata au ramas in afara reglementarii juridice.in perioada tranzitiei la economia de piata, a aparut un numar mare de intreprinderi private nestatale, ale caror raporturi de munca cu angajatii sai necesita o reglementare juridica speciala.

insa legislatia noastra neluind in consideratie specificul intreprinderilor private, totodata reglementeaza in aceeasi masura ordinea de incheiere, modificare si incetare a contractului individual de munca, atit la intreprinderile de stat cit si la cele private.Astfel, partea 1 a art. 178 al CM al RM interzice a trata cu refuz angajarea unor femei la lucru, din cauza graviditatii sau din cauza ca ar avea un copil mai mic de trei ani.Aceasta interdictie, dupa parerea noastra, trebuie sa serasfringa doar asupra intreprinderilor de stat si a celor cu capital mixt.

Antreprenorul privat, credem noi, trebuie sa fie intru totul independent in ceea ce priveste incheierea contractului individual de munca, deoarece statul nu se cade sa se implice in activitatea antreprenorului. intreprinderilor private trebuie sa le fie aplicate numai normele juridice de munca enumerate in partea a doua a art. 3 al CM al RM.intreprinderilor private nu trebuie sa le fie aplicat, dupa parerea noastra, si art. 116 al CM al RM, in conformitate cu care salariatilor eliberatii din serviciu,

in legatura cu alegerea lor in functii elective in organele de stat, primesc, dupa terminarea imputernicirilor lor in functia electiva, postul de lucru anterior, iar in caz daca acesta lipseste -- un alt post echivalent cu precedentul, la vechiul loc de munca sau, cu consimtamintul salariatului, la alta intreprindere, institutie, organizatie.in lucrarea de fata este expusa legislatia ce reglementeaza incheierea, modificarea si incetarea contractului individual de munca, precum si practica aplicarii acesteia si problemele ce apar pe parcurs.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.