Contribuabilii

Trimis la data: 2012-12-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: floryn Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Creantele fiscale se sting prin incasare, compensare, executare silita, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata si sub alte forme prevazute de lege. In functie de modalitatile de achitare a datoriei sau de felul in care se fac evaluarea si valorificarea bunurilor, contribuabilii pot sa stie ce avantaje sau dezavantaje exista in fiecare caz in parte si pot lua deciziile potrivite.

Plata si compensarea
Cel mai comun mod de a stinge obligatiile catre Fisc este plata, care se efectueaza prin trezoreria statului, intr-un cont unic, indiferent de bugetul caruia ii este destinata. Insa contribuabilul poate avea diferite creante fata de MFP, conAZstand in sume care trebuie restituite sau compensate, dupa caz. De exemplu, cele platite in plus fata de obliAZgatia fiscala ca urmare a unei erori de calcul, cele de rambursat de la buAZgetul de stat etc.

Daca Fiscul are de restituit anumite sume catre contribuabil si, in aceAZlasi timp, are si creante fata de acesta, opereaza compensarea. ComAZpensarea se face de catre organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, dupa caz. Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de TVA fara optiune de rambursare.

Legislatie
Proceduri de compensare a datoriilor intre persoane juridice
Doua persoane juridice care au datorii reciproce le pot stinge prin compensare. Aceasta opereaza ca o dubla plata, ducand la stingerea datoriilor pana la concurenta celei mai...

Parteneriatul public-privat revine in legislatia romaneasca
Parteneriatele public-private au reintrat in atentia autoritatilor, care, in conditiile restrictiilor bugetare, incearca sa dinamizeze procesul de atragere a finantarilor...

Guvernul desfiinteaza protectia contribuabilului
Dobanzile, penalitatile sau majorarile de intarziere au fost temele preferate ale nenumaratelor modificari ale Codului de procedura fiscala. Problema este cat...

CEDO obliga Romania sa-si modifice legile proprietatii
In februarie 2010, Curtea de la Strasbourg a decis aplicarea procedurii hotararii pilot in doua dintre cazurile aflate pe rol, referitoare la imobilele nationalizate confiscate...Colectiile vor fi retrocedate proprietarilor pe masura clasarii.In cazul in care obiectul restituirii unor bunuri confiscate de regimul comunist reprezinta colectii formate din mai mulAZte bunuri culturale mobile aflate in...

Inlocuirea creantei fiscale cu imobile
Debitorul persoana juridica, proprietar al unor bunuri imobile, poaAZte cere organului fiscal stingerea uAZnor creante fiscale prin "darea in plata" a acestor bunuri. Dare in plata inAZseamna inlocuirea creantei cu imobile.Procedura este reglementata prin Ordinul MFP nr. 486/15 iunie 2007 pentru aprobarea Procedurii priAZvind stingerea creantelor reprezentand impozite, taxe si alte venituri datoAZraAZte bugetului de stat si/sau a creantelor reprezentand contributii sociale administrate de Ministerul Finantelor prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile proprietate a debitorilor.

Stingerea creantelor fiscale se va face la valoarea cea mai mica dintre vaAZloarea stabilita prin evaluare, de caAZtre experti autorizati, si valoarea de inventar evidentiata in contabilitatea persoanei juridice debitoare, stabilita pe fiecare bun imobil in parte.Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, Directia generala de administrare a marilor contribuabili ori Autoritatea Nationala a Vamilor, dupa caz, tin evidenta solicitarilor de bunuri imobile in registre de evidenta deschise in acest scop.

In cadrul Ministerului Finantelor exista o comisie care aproba sau respinge, prin decizie, dupa caz, cererile privind stingerea unor creante prin trecerea in proprietatea publica a statului si darea in administrare a unor bunuri imobile corespunzatoare unor sedii sau spatii necesare desAZfasurarii obiectului activitatii ori alte spatii de uz sau de interes public.Daca bunurile imobile nu sunt de uz sau de interes public, comisia din cadrul ministerului poate respinge cererea privind stingerea creantelor fiscale prin dare in plata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.