Controlul Sanitar Veterinar al Laptelui

Trimis la data: 2006-10-18 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 412
Autor: Alice Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Animalele sunt crescute cu scopul de a asigura omului diverse produse ca: lapte, carne, lână etc., precum şi pentru muncă. Creşterea animalelor presupune aplicarea celor mai indicate mijloace pentru a valorifica cele mai bune condiţii capacitatea productivă a acesteia.In toate ţările, vitele primitive sunt folosite mai mult pentru munci şi în mică măsură pentru lapte şi carne.Prin ameliorarea treptată a diferitelor rase primitive, s-a ajuns la obţinerea de rase perfecţionate, cu producţie unilaterală mixtă.

Creşterea vacilor producătoare de lapte are un scop dublu:
în primul rând pentru creşterea de tineret pentru prăsilă, iar în al doilea rând pentru consum şi industrializare.Creşterea animalelor de prăsilă se face mai ales în regiuni îndepărtate de centrele aglomerate, unde există păşuni întinse şi de bună calitate şi unde laptele produs nu este necesar consumului populaţiei.

În fermele specializate pentru producţia de lapte se creşte orice vacă bună de lapte, indiferent de rasă şi aspect exterior. O parte din viţei se sacrifică, iar cealaltă parte se trimie pentru creştere în gospodăriile specializate pentru creşterea tineretului.

Producţia de lapte de vacă merge crescând de la primul viţel până, la al cincilea sau al şaselea, apoi începe să scadă treptat. În general la al treilea viţel se poate deduce dacă o vacă este bună sau nu este bună de lapte. Dacă după cel de al treilea viţel producţia ei este mică în raport cu alimentaţia şi cu rasa, vaca trebuie eliminată din crescătorie fiindcă nu este bună nici pentru producţia de lapte, nici pentru prăsilă.

O vacă bună de lapte se ţine în crescătorie 7 – 9 perioade de lactaţie, deci până la 10 – 13 ani, pentru a da cât mai mulţi viţei, care moştenesc de obicei, de la mamă, însuşirile bune privind producţia de lapte.

Curba producţiei de lapte diferă de la o rasă de vaci la alta şi diferă şi de la un individ la altul. Unele animale produc cantităţi zilnice mari de lapte, dar au o perioadă de lactaţie scurtă, pe când altele au o perioadă de lactaţie mai lungă, însă producţia zilnică este mai mică.

Producţia de lapte a vacilor este în strânsă legătură cu rasa şi cu hrana animalului. În cadrul aceleiaşi rase sunt diferenţe mari de la un animal la altul, astfel încât rasa nu este un criteriu just de apreciere dacă vaca este sau nu bună de lapte.Corpul vacilor bune de lapte are forma de pară, cu partea anterioară mai suplă, iar partea posterioară bine dezvoltată.

HRĂNIREA VACILOR CU LAPTE
Vacile mulgătoare vor trebui să primească ca hrană atât furaje
necesare intreţinerii corpului, cât şi furaje destinate producţiei laptelui.

Furajele care dau animalului în curs de 24 ore, pentru întreţinerea corpului, constituie raţia de întreţinere, iar cele necesare producţiei de lapte constituie raţia de producţie. Aceste două raţii împreună constituie raţia furajeră.

Raţia de întreţinere : este formată din cantitatea de furaje necesară întreţinerii normale a corpului, fără ca animalul să crească sau să scadă în greutate. Cantitatea de furaje necesară acestei raţii variază cu greutatea corporală a animalului.

O vacă cu greutatea corporală mai mică are nevoie de o raţie furajeră mai redusă şi invers.Raţia de producţie : a vacilor producătoare de lapte se compune din amestecuri de furaje concentrate ca : uruieli de cereale şi leguminoase (porumb, orz, ovăz, mazăre etc.), tărâţe de grâu, turte oleoaginoase, şroturi, săruri minerale.

Pentru producerea unui kg de lapte, animalul are nevoie de 50 g albumină digestibilă şi de 250 – 300 g echivalent amidon.Pentru producerea unui kg de lapte sunt necesare circa 900 g uruială de porumb sau 540 g tărâţe de grâu sau 350 g mazăre sau 220 g turte de in.

Desigur că aceste date variază şi în raport cu conţinutul în grăsime al laptelui. O vacă cu un lapte al cărui conţinut în grăsime este foarte mare (4 – 5%) are nevoie de mai multe substanţe concentrate pentru un litru de lapte, decât o vacă cu lapte slab (3 – 3,2% grăsime).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.