Controlul activitatii administratiei publice

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Se exercita in trei modalitati [1]: A) controlul de plina competenta : numai in cazuri exceptionale Presedintele Republicii poate declara mobilizarea generala sau partiala a fortelor armate, fara aprobarea Parlamentului, dar el este obligat sa supuna ulterior aceasta hotarare aprobarii, acestui din urma organ, in cel mult 5 zile de la adoptare. Tot un control de plina competenta este si cel asupra masurilor luate de Presedintele Romaniei, in caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii.

Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate" [2]. Fiecare membru al Guvernului raspunde "politic, solidar cu ceilalti membri, pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia". Aceasta raspundere se poate stabili, fie la initiativa Guvernului, care declara ca-si angajeaza raspunderea politica in fata Parlamentului, fie la initiativa organului legiuitor. Principalele procedee de control parlamentar asupra Guvernului sunt: intrebarea, interpelarea, ancheta parlamentara si motiunea de cenzura.

Intrebarea vizeaza un aspect concret sau orientarea Guvernului intr-o problema determinata a politicii sale. Intrebarea se formuleaza oral, iar cel chestionat poate raspunde pe loc sau poate indica ziua cand va comunica raspunsul. Intrebarile nu sunt urmate de dezbateri. Interpelarea contine cererea adresata Guvernului pentru a da explicatii asupra politicii sale intr-un domeniu de activitate. Ea se face numai in scris si asupra raspunsului au loc dezbateri, finalizate printr-o motiune parlamentara. Ancheta parlamentara este organizata fie prin intermediul unei comisii ad-hoc, fie al unei comisii permanente.

In prima ipoteza, propunerea de constituire a unei comisii de ancheta trebuie facuta de cel putin o treime din numarul membrilor Camerei. Comisia de ancheta prezinta un raport, care este dezbatut in Camera Deputatilor. Ancheta parlamentara are intotdeauna un obiectiv determinat, fiind temporara si specializata, in raport cu mandatul stabilit. Motiunea de cenzura urmareste angajarea unei dezbateri parlamentare asupra politicii de ansamblu a Guvernului, in vederea demiterii sale. Adoptarea motiunii de cenzura atrage retragerea increderii Parlamentului, ceea ce echivaleaza cu demiterea Guvernului.

Ea se dezbate si se supune la vot in sedinta comuna a camerelor reunite, putand fi adoptata cu o majoritate absoluta. Conform Constitutiei, Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.