Controlul constitutionalitatii - prezentare comparata intre modelul european si cel american

Trimis la data: 2014-11-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ola_aura Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Modul de realizare a controlului de constitutionalitate s-a concretizat in doua modele: cel american si cel european.
Modelul american consta intr-un control exercitat de instantele judecatoresti ordinare, unificarea practicii fiind realizata la varf, de Curtea Suprema, datorita principiului autoritatii de precedent, pe cand in cadrul modelului european, se constata separarea contenciosului constitutional de toate celelalte forme de contencios, organul de jurisdictie constitutionala fiind unic, specializat, investit cu monopolul contenciosului constitutional.

Prin urmare, diferit fata de modelul american de control al constitutionalitatii legilor, nascut din lipsa unor texte exprese, modelul european este fructul operei teoretice a marelui jurist austriac Hans Kelsen, care a proclamat garantia jurisdictionala a Constitutiei.Normele juridice au fost ierarhizate potrivit schemei imaginate de Hans Kelsen intr-un sistem piramidal. Atat pentru Kelsen, cat si pentru Eisenmann, justitia constitutionala reprezinta o garantie jurisdictionala a Constitutiei, insa Eisenmann distinge in opera sa intre conceptul de "justitie constitutionala" si "jurisdictia constitutionala", acest din urma sens reprezentand, de fapt, sensul juridic al primului concept.

Astfel, afirma Eisenmann ca, fara aceasta forma de jurisdictie ce priveste normele constitutionale, Constitutia nu este altceva decat "un program politic, obligatoriu numai moralmente" .
Crearea unei instante unice si specializate in contencios constitutional prezinta, in opinia lui Kelsen, avantaje nete pentru buna desfasurare a vietii juridice.

In Franta, Constitutiile din 1791 si cea din 1852 au admis ideea unui control al constitutionalitatii legilor, dar fara a crea un organ al statului care sa controleze efectiv, deoarece marea majoritate a deputatilor, influentati de teoria lui Jean-Jacques Rousseau, conform careia legea este expresia vointei generale, nu putea sa admita ca un text legislativ poate fi repus in discutie de catre o autoritate alta decat legislatorul insusi.

De-abia in timpul elaborarii Constitutiei anului III va fi intr-adevar dezbatuta chestiunea controlului constitutionalitatii legilor, pentru prima data, in toata complexitatea sa7, iar o solutie comparabila a fost aceea reluata in 1852, cand Senatul putea sa se opuna nu numai promulgarii legilor care erau contrare constitutiei, dar si religiei, moralei, libertatii cultelor, libertatii individuale, egalitatii cetatenilor in fata legii, inviolabilitatii domiciliului, inamovibilitatii magistratilor sau legilor care puteau sa compromita integritatea teritoriului. Acesta reprezenta insa un control politic, in fapt, un pseudocontrol.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.