Controlul contraventional

Trimis la data: 2009-05-24
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 1028
Autor: Artur
Dimensiune: 55kb
Voturi: 58
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regimul juridic al răspunderii contravenţionale se consideră una din problemele actuale. Tema este că fiecare dintre autorii analizează răspunderea contravenţională în mod diferit, unii consideră că răspunderea contravenţională este o forma a răspunderii juridice, şi alţii sînt de părerea că ea este o formă a răspunderii administrative.
Relatarea problemei în acest mod este mai mult din punct de vedere teoretic şi ea este în curs de soluţionare.Răspunderea contravenţională este o formă de răspundere juridică, reglementată de normele dreptului contravenţional, ea se ocupă de date reale şi concrete ca: contravenţia, persoanele ce pot fi trase la răspundere, cauzele care înlătură caracterul contravenţional al faptei, sancţiunile contravenţionale, organele competente de a aplica sancţiunea.

Regimul juridic al răspunderii contravenţionale este reglementat prin normele juridice ale Codului Contravenţional şi alte acte normative.Aplicarea acestei forme de răspundere este mai eficientăîn practică deoarece rolul ei este de a pedepsi pentru atentarea la drepturile şi libertăţile legitimeale persoanei, proprietăţii, ordinii publice şi a altor valori ocrotite de lege. De aici rezultă că pentru protejarea acestor valori, trebuie să fie sancţionată orice încălcare a legii.

Aplicarea răspunderii contravenţionale este un proces real şi practic, aplicarea unei sancţiuni sub formă verbală nu are nici un sens. În practică un rol important îl au trăsăturile, particularităţiel şi principiile răspunderii contravenţionale fapt de a fi diferenţiată de alte forme de răspundere.

Actualitatea problemei respective vine din momentul apariţiei drepturilor şi obligaţiilor ce cad sub incidenţa normelor juridice contravenţionale.

De aici rezultă că problema răspunderii contravenţionale va fi actuală permanent, deoarece contravenţii, infracţiuni şi alte încălcări ai legii se săvîrşesc în fiecare zi din diverse motive.Din această cauză mi-am ales această temă, că este o temă actuală şi prin aplicarea răspunderii contravenţionale se apără valoriel societăţii inclusiv şi ale mele.

Structura prezentei lucrări constă din doua capitole, primul capitolul este format din 3 subiecte şi al doilea din 4 subiecte.În primul capitol se analizează răspunderea contravenţională la nivel general. Adică se definesc noi termeni care permit de a înţelege lucrarea, se examinează şi argumentează trăsăturile, particularităţile răspunderii contravenţionale şi principiile de sprijin a ei, istoricul, compararea răspunderii cu alte forme de răspundere. Primul capitol constă din realizarea pe rînd a obiectivelor propuse avînd un conţinut mai mult descriptiv.

Al doilea capitol are un caracter analitic, care reese chiar din denumirea lui „ Contravenţia administrativă- temei de tragere la răspundere contravenţională”, de aici rezultă că în conţinutul lui este relatată legătura de cauză şi efect dintre răspundere şi o contravenţie. Legătura acestor doi termeni dau naştere unei noi noţiuni de răspundere contravenţională, o nouă formă a răspunderii juridice.

Orice formă a răspunderii juridice, inclusiv a celei contravenţionale, decurge în mod obiectiv, din săvîrşirea unei fapte ilicite care naşte dreptul statului de a aplica sancţiunea prevăzută de norma juridică încălcată şi obligaţia făptuitorului de a suporta consecinţele faptei comise.

Noţiunea, trăsăturile, principile, elementele de bază, cauzele care înlătură caracterul contravenţional al faptei şi sancţiunile ce pot fi aplicate pentru săvîrşrea unei contravenţii alcătuiesc conţinutul capitoluli doi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.