Controlul de constitutionalitate asupra legilor

Trimis la data: 2015-05-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_P
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest control se poate efectua atat a priori, respectiv inainte de promulgarea legii, dar ulterior adoptarii acesteia de catre Parlament, cat si a posteriori, respectiv ulterior intrarii in vigoare a legii.

a. Controlul de constitutionalitate inainte de promulgarea legii
In acest caz sesizarea Curtii Constitutionale se face fie de Presedintele Romaniei, fie de unul dintre presedintii Camerelor Parlamentului, fie de catre Guvern, fie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie de Avocatul poporului, fie de catre un numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori.
In acest caz sesizarea Curtii Constitutionale se face fie de Presedintele Romaniei, fie de unul dintre presedintii Camerelor Parlamentului, fie de catre Guvern, fie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie de Avocatul poporului, fie de catre un numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori.
Pentru ca acest drept de sesizare sa poata fi exercitat, cu 5 zile inainte de a fi trimisa spre promulgare, legea se comunica si celorlalte autoritati care au acest drept de sesizare (Guvernul, Inalta Curte de Casatie si Justitie).

Pana la data dezbaterilor asupra constitutionalitatii legilor, presedintele camerei Parlamentului, Guvernul si Avocatul poporului pot sa-si prezinte punctul de vedere.
Dezbaterea are loc in plenul Curtii Constitutionale, cu participarea judecatorilor Curtii pe baza actului de sesizare a documentelor si a punctelor de vedere primite, dezbaterea luand in considerare atat prevederile mentionate cat si cele asupra carora Curtea trebuie sa se pronunte pentru ca se afla in stransa si evidenta legatura cu cele din actul de sesizare.

In urma controlului efectuat, Curtea pronunta o decizie (hotarare, aviz) care se comunica Presedintelui Romaniei, iar daca s-a constatat neconstitutionalitatea legii, aceasta se comunica si presedintilor celor 2 camere si Prim-ministrului. In acest ultim caz Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile declarate neconstitutionale si sa le puna de acord cu decizia Curtii.b. Controlul a posteriori (solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial)

Daca controlul prealabil este o forma activa de control, cel a posteriori este una pasiva (nu se poate ridica exceptia decat atunci cand ni se aplica, cand ajungem in fata instantei, in alt caz ea nu poate fi sesizata).
Exercitarea acestei forme de control presupune ridicarea in fata instantei de judecata sau de arbitraj comercial a exceptiei de neconstitutionalitate, fie de una dintre partile din proces, fie de instanta de judecata din oficiu, fie de procuror (in cazurile in care acesta participa).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.