Controlul judecatoresc asupra administratiei publice

Trimis la data: 2015-07-19
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 120kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.1.1. Etimologic cuvantul "contencios" provine din limba franceza, fiind un neologism care a patruns in limba romana moderna . La originile sale latine cuvantul (verbul) "contendo" (-dere, -di, -dum), desemna, printre altele, actiunea de a reclama, de a cere cu insistenta, de a sustine sau de a pretinde , de unde si derivatele sale substantivale - de disputa sau lupta ("contentio") - si adjectivale - incapatanat, darz, certaret ("contentiosus").
In terminologia juridica romana din veacul XIX si pana in prima jumatate a secolului XX notiunea a avut o larga utilizare, cu multiple sensuri, dupa care, in cea de-a doua jumatate a veacului trecut, sa iasa din uz, ca urmare a evolutiei legislative din tara noastra, fiind inlocuita, mai ales in materie administrativa si judiciara cu sintagma "controlul judecatoresc asupra administratiei", pentru ca apoi sa revina, in ultimul deceniu al secolului trecut in vocabularul juridic uzual, tot ca o consecinta a modificarilor legislative de dupa anul 1989.

1.1.2. Sensurile juridice ale notiunii de contencios vizeaza doua planuri principale.
Pe planul dreptului material notiunea desemneaza conflictul de interese intervenit intre doua sau mai multe parti si care nu poate fi solutionat, in caz de neintelegere, decat pe calea unui proces sau litigiu juridic desfasurat in fata unui organ de jurisdictie competent .
Pe planul dreptului formal contenciosul are mai multe semnificatii.
In primul rand, in sens functional desemneaza activitatea de solutionare propriu-zisa printr-o procedura specifica a acelor litigii in care partea interesata se indreapta cu o cerere impotriva unui adversar fata de care sustine, in contradictoriu, ca legea sau/si un drept subiectiv ori interes legitim au fost incalcate .

Acest sens este in opozitie cu procedura necontencioasa (necontradictorie) care urmareste realizarea unui drept sau interes neincalcat, dar si neopozabil altuia strict determinat in cadrul procedurii respective.
In al doilea rand. in sens strict procedural, contenciosul constituie o totalitate de norme ce guverneaza solutionarea litigiilor dintre partile aflate in conflictul respectiv .
In al treilea sens, institutional-organic prin contencios se intelege autoritatea sau organul de jurisdictie competent, anume investit cu solutionarea unor asemenea litigii sau conflicte.

In acest sens, dar cu o semnificatie aparte, interesand mai putin studiul nostru, prin contencios intelegem serviciul functional din cadrul unei institutii sau societati comerciale avand ca principala atributie promovarea si apararea juridica a drepturilor si intereselor respectivelor organizatii, precum si acordarea asistentei juridice de specialitate acestora la emiterea sau incheierea actelor juridice, inclusiv in fata organelor de jurisdictie in cazul litigiilor in care sunt implicate . Acest ultim sens a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimul timp prin constituirea serviciilor de contencios si juridic atat in cadrul autoritatilor publice cat si in sectorul public si privat al economiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.