Controlul legalitatii in activitatea administratiei publice

Trimis la data: 2015-03-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marinela_E Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea administratiei publice presupune nu numai respectarea legilor, ci si a actelor normative emise de organele administrative, in limitele competentei lor.
Asigurarea legalitatii presupune un control exterior obiectiv, dar si existenta unor forme de control in cadrul organelor administrative insasi .
Astfel, Guvernul "exercita conducerea generala a administratiei publice" (art. 102 alin. 1 teza ultima din Constitutie), ceea ce implicit presupune un drept de control asupra actelor organelor subordonate ierarhic.

Tot asa, "primul ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin" (art. 107 din Constitutie). La fel, prefectul, numit de Guvern, vegheaza, in teritoriu, la respectarea legalitatii actelor emise de consiliul judetean, consiliul local sau primar.
Specificitatea acestui control consta in faptul ca este infaptuit in cadrul structurii si ierarhiei administrative.
In spectrul sistemului nostru constitutional este de remarcat ca acest gen de control administrativ nu mai are aceeasi importanta ca in reglementarea anterioara anului 1989, caracterizata printr-o centralizare excesiva.

Implementarea in activitatea administratiei publice centrale si locale a principiilor descentralizarii si deconcentrarii, a autonomiei administrative a facut sa sporeasca independenta diferitelor organe administrative, iar competenta lor sa nu mai fie supusa unei subordonari "fara frontiere".Asa cum am mai aratat, dupa natura autoritatii care il infaptuieste, controlul administrativ poate fi savarsit, fie de autoritatile administratiei publice, fie de anumite structuri din sistemul acestora.Controlul administrativ exercitat in propriile structuri poate fi un control intern sau un control extern .

A. Controlul intern se exercita din interiorul organului administrativ, de conducatorul acestuia sau de functionarii desemnati de acesta, fie la cerere, fie din oficiu, fie la sesizare. In Legea nr. 84/2003 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv , la art. 2 lit. b este definit controlul intern ca fiind ansamblul formelor de control exercitat la nivelul autoritatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale,

in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace; acesta include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele si procedurile. In legislatia de specialitate, chiar s-a formulat conceptul de control financiar public intern, ce are ca obiect intregul sistem de control intern, din sectorul public, format din sistemele de control ale autoritatilor publice, ale altor structuri abilitate de Guvern si dintr-o unitate centrala, care este responsabila de armonizarea si implementarea principiilor si standardelor de control si audit .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.