Controlul riscului

Trimis la data: 2015-06-22 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristi_I Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Controlul riscului este o tehnica de management al riscului care include metode, instrumente, strategii si procese menite sa evite, sa previna, sa reduca sau sa controleze intr-un fel oarecare frecventa si severitatea pierderilor si daunelor. Dupa cum se poate vedea din aceasta definitie, controlul riscului are menirea de a reduce expunerile la risc ale organizatiei.
Unele tehnici si instrumente de control al riscului sunt simple si ieftine, altele sunt complexe si costisitoare. Ele pot fi impartite in doua mari categorii:
- tehnici care au drept obiectiv reducerea (pana la zero, daca este posibil) a probabilitatii de producere a evenimentelor nefavorabile.

Utilizarea de catre indivizi si organizatii a metodelor de control al riscului este stimulata de o serie de considerente de natura financiara sau legala. Ne vom opri putin asupra acestora in randrile ce urmeaza.
In primul rand, experienta a aratat faptul ca finantarea riscurilor are de regula un cost mai mare decat marimea daunelor potentiale din organizatie. Costul finantarii riscului, asa cum este el inteles aici, are doua componente: prima dintre ele este reprezentata de costul imobilizarii resurselor financiare ale firmei in vederea formarii de provizioane pentru acoperirea riscurilor, iar a doua este data de nivelul primelor de asigurare platite de organizatie.

In cazul in care riscul este retinut (acoperit din fondurile proprii ale organizatiei) beneficiile unui control eficient sunt evidente: daca pierderea nu are loc, resursele financiare prevazute pentru acoperire sunt economisite. In cazul transferului riscului (cel mai adesea catre o societate de asigurari), pretul unui asemenea transfer (prima de asigurare) este calculat pe principiul ca, pe termen lung, organizatia va plati ea insasi cea mai mare parte a pierderilor sale (daca nu pe toate).

Aceasta deoarece primele de asigurare depind de nivelul de risc general al activitatii organizatiei si de pierderile din trecut, iar deseori sunt revizuite periodic dupa aceste criterii. Iata motivul pentru care un bun control eficient al riscului reduce costurile de transfer.
Implementarea tehnicilor de control si de finantare a riscurilor se realizeaza rareori intr-o maniera secventiala; adesea ele sunt simultane. Uneori, societatea de asigurari poate refuza incheierea contractului atata vreme cat la asigurat nu exista interesul pentru punerea in practica a unor masuri minimale de control al acelor riscuri pentru care se doreste asigurarea.

In al doilea rand, evenimentele nefavorabile genereaza intotdeauna consecinte ascunse, multe dintre ele vizibile doar pe termen lung. Un studiu interesant, realizat in Statele Unite asupra costurilor accidentelor suferite de autovehicolele de transport de marfa, a evidentiat nu mai putin de 23 de categorii de costuri ascunse, indirecte, ale evenimentelor de acest tip. Desi foarte multe din aceste costuri trec neobservate, totusi, daca sunt insumate, ele se dovedesc foarte adesea mai mari decat costurile directe.

Dam aici doar cateva exemple: cheltuielile pentru trimiterea unui reprezentant al intreprinderii la locul accidentului; cheltuielile pentru paza incarcaturii ramasa la locul accidentului; cheltuielile pentru remorcarea autovehicolului avariat; cheltuielile ocazionate de trimiterea unui sofer in vederea inlocuirii celui accidentat; cheltuielile de comunicare (telefon, fax etc.); cheltuieli ocazionate de elaborarea rapoartelor, expertizelor etc.; deprecierea accelerata a autovehicolului in cauza ca urmare a accidentului; cheltuieli de judecata; posibila crestere a primelor de asigurare in viitor;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.