Controlul sanitar veterinar al laptelui materie prima si produselor din lapte

Trimis la data: 2015-01-29
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_A
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In compozitia laptelui intra toate substantele nutritive necesare organismului uman sau animal. Substanta uscata a laptelui variaza intre 10,7 -14%, cu o valoare medie de 12,5%. In ea se gasesc incorporate grasimi, substante proteice, lactoza si saruri minerale, care se mai numesc si ,,marii componenti ai laptelui".
Apa. Este componenta cu ponderea cea mai importanta, fund cuprinsa intre 86--89,3% (cu o valoare medie de 87,5º/o). Ea reprezinta mediul dispers in care se gasesc incorporati toti ceilalti componenti ai laptelui.
Grasimea. Se gaseste in lapte sub forma de globule sferice, eliptice, care au diametrul intre 2--10 microni (in medie, 3 microni). Partea centrala a globulei de grasime contine o cantitate mare de gliceride bogate in acid oleic, cu punct de topire scazut, iar partea periferica contine gliceride cu punct de topire mai ridicat. La exterior, globula de grasime are o pelicula lipoproteica alcatuita din substante azotoase si lecitina. Datorita densitatii lor (0,926 la 15ºC), globulele de grasime au tendinta de a se ridica la suprafata laptelui, unindu-se in gramezi.

Cantitatea de grasime este cuprinsa intre 2,8-4%.
Cantitatea de grasimi din lapte variaza in functie de numerosi factori: rasa, individ, virsta, stadiul lactatiei, modul de furajare, anotimp, stare de sanatate.
Grasimea din lapte are proprietatea de a absorbi foarte usor mirosurile anormale din mediul ambiant si de a le transmite laptelui.
Din punct de vedere chimic, grasimea este compusa din lipide simple (grasimi neutre) si din lipide complexe.

Substantele azotate proteice. Laptele reprezinta o sursa abundenta de proteine, de mare valoare biologica. Ele contin circa 18 aminoacizi si au o valoare medie in lapte de 3,4%. Dintre proteine fac parte cazeina si substantele proteice din lactoser.
Cazeina se gaseste in cantitatea cea mai mare dintre toate proteinele laptelui. Ea reprezinta, in medie, 3% din compozitia laptelui si 78,5% din azotul total.

Cazeina este un fosfoproteid ce contine cantitati importante de aminoacizi indispensabili: metionina, treonina, lizina, triptofanceea ce-i confera valoare nutritiva exceptionala. Are o reactie chimica amfotera. Gratie acestei proprieti cazeina se poate combina atat cu acizii si cu bazele, insa caracterul acid este mai pronuntat (poseda mai multe grupari carboxilice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.