Controlul sanitar veterinar al oualelor si produselor din oua

Trimis la data: 2015-02-01
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_A
Dimensiune: 178kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Valoarea alimentara ridicata impune ouale printre produsele de origine animala deosebit de necesare unei alimentatii rationale si echilibrate.
Compozitia complexa si repartizarea neuniforma a elementelor chimice face ca partile comestibile ale oului sa fie foarte instabile, fiind supuse, din momentul producerii, la modificari continue. La aceasta instabilitate biochimica a galbenusului si albusului contribuie si faptul ca, desi sunt complet izolate de mediul extern prin porii cojii, ele se gasesc permanent sub influenta lui. De aceea, este necesar sa fie supuse periodic examenului sanitar veterinar.
Dupa greutate, ouale de gaina se clasifica in: oua mari (peste 50 g), oua mici (intre 40--50 g) si oua sub 40 g, care se vor livra la kilogram unitatilor industriale de prelucrare.
In spatiile producatorului si pana la vanzare catre consumator, ouale trebuie sa fie tinute curate, uscate, fara miros strain, protejate eficient de socuri si de expunere directa la soare.
Ouale trebuie sa fie depozitate si transportate la o temperatura, preferabil constanta, corespunzatoare pentru asigurarea conservarii optime a proprietatilor igienice ale acestora.

Ouale trebuie sa fie livrate catre consumator in decurs de maximum 21 de zile de la ouat.
De asemenea foarte important de precizat este faptul ca nu se permite vinzarea oualor In raioanele cu preparate de carne sau produse lactate si nici in raioanele de alte produse alimentare neambalate.
Compozitia chimica a oului

Coaja. Din punct de vedere chimic, coaja oualor este formata in cea mai mare parte din carbonat de calciu (94%), mici cantitati de carbonat de magneziu (1,2%) si fosfati in amestec cu substante organice (4,4%), formate din ovoporfirina si ovoxantina. Coloratia este de obicei alba, dar poate fi pigmentata cand este, in general, si mai groasa. Coaja impreuna cu membrana cochiliera reprezinta 10% din greutatea oului.
Compozitia chimica a elementelor componente ale oului nu este insa fixa; ea depinde de timpul scurs de la ouat, de rasa de pasari, ratia furajera, etc.

Albusul este un lichid gelatinos, vascos, de culoare alba, cu o densitate medie de 1,042. Este format din 3 straturi de consistenta diferita, cel dinspre galbenus fiind cel mai dens. Albusul reprezinta 55- 60% din greutatea oului.
Galbenusul este o masa sferica formata din 4 straturi concentrice avand culori alternative, mai inchise si mai deschise. Densitatea galbenusului este, in medie, de 1,029. Greutatea lui reprezinta circa 30% din greutatea totala a oului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.