Controlul sanitar veterinar al pestelui si produselor din peste

Trimis la data: 2015-01-29
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_L
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In alimentatia omului, in afara de carnea animalelor de macelarie si a pasarilor, intra intr-o masura apreciabila si carnea de peste.
Romania detine 500.000 ha de apa dulce sau luciu de apa si din care 450.000 ha destinate pesciculturii traditionale sau intensive si peste 8000.000 ha ape maritime.
Din totalul de aproximativ 30000 specii de peste, cate se cunosc pana in prezent, 1/6 traiesc in apele dulci, dintre care circa 70 specii se gasesc frecvent si in apele tarii noastre.
Culoarea carnii de peste este alba sau alba-roza, ceea ce face sa fie incadrata in categoria A© carnuri albe A© . Fibra musculara este foarte fin, tesutul conjunctiv dintre fibrele musculare extrem de redus, grasimea de culoare galbena-citrin pana la portocalie, in functie de specie si regiunea anatomica, si foarte diferita calitativ de la o specie la alta.
Apa depaseste la carnea de peste cu putin pe cea din celelalte carnuri, fiind constant peste 70%. Proteinele in carnea de peste se gasesc in proportie de 15-22%, fiind influentate de cantitatea de apa si grasime.

Din punct de vedere chimic, in compozitia proteinelor din carnea de peste se gasesc aceleasi elemente. Ea are o valoare alimentara asemanatoare cu a celorlalte tipuri de carne si datorita aminoacizilor esentiali pe care ii contine (arginina, leucina, metionina, triptofan etc.).
Spre deosebire de celelalte tipuri de carne, cea de peste de decompune mai repede. Mirosul caracteristic este dat de continutul in trimetilamina.

Grasimile se afla in proportie de 0,4-26% si chiar mai mult, in functie de specie, starea de ingrasare etc. Dupa cantitatea de grasime, pestii se clasifica in :
Din cauza continutului ridicat in acizi grasi nesaturati (72-82%), grasimea de peste este
lichida. Alaturi de acidul oleic, palmitic si stearic, in grasimea de peste se mai gasesc: acidul izovalerianic, miristoleic, clupanodonic ( acid ce da mirosul specific de peste ) si altii.
Cantitatea mare de acizi grasi liberi confera grasimii stabilitate redusa ( de aceea se altereaza foarte repede ) etc.

Sarurile minerale se gasesc in proportie mai ridicata, si anume, intre 0,8-1,5%. Carnea de peste este bogata in saruri de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, cantitati mici de cupru, iod, mangan, fier, nichel, cobalt, zinc etc.
Continutul in vitaminele A, D, B1 si B2 este destul de ridicat, mai ales in organe.
Coeficientul de asimilare al carnii si grasimii de peste ajunge la 97%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.