Controlul social si devianta

Trimis la data: 2009-10-02
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simionescu Floriana
Dimensiune: 30kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In fiecare societate, exista "o schema a vietii colective" : fiecare individ stie cum sa se comporte in anumite situatii, stie ce asteapta ceilalti de la el si la ce reactii se poate astepta el de la ceilalti in urma actiunilor sale. Atunci cand apar comportamente neasteptate, atipice, care nu se incadreaza in modelele recunoscute si acceptate social, ele vor fi sanctionate. Sanctiunile reprezinta unul din elementele controlului social. In sensul sau cel mai general, controlul social reprezinta ansamblul mijloacelor si mecanismelor socio-culturale care reglementeaza, orienteaza, modifica sau influenteaza comportamentele indivizilor in societati, in vederea conformarii lor la sistemul valoric-normativ si mentinerii echilibrului societatii ca sistem.
Am putea spune ca, initial, teoriile despre controlul social au fost dezvoltate ca raspunsuri la interogatiile filosofilor secolului XVII privind posibilitatea convietuirii oamenilor, a desfasurarii vietii sociale in conditiile in care oamenii au atitudini egoiste unii fata de altii, sunt, asa cum sustinea Hobbes : "Homo, homini, lupus". Mai tarziu, E. Durkheim a efectuat o analiza a moralitatii ca actiune " a societatii in interiorul nostru", ca fapt social rezultat din interiorizarea normelor.

K. Marx indica constrangerea exercitata de institutii (mai ales de stat), ca factori de control social.G.H. Mead abordeaza tema controlului social, explicand procesul interiorizarii normelor prin dezvoltarea Eului subiectiv, prin constientizarea asteptarilor pe care altii le au fata de tine. S. Freud construieste supraeul ca autoritate sociala interiorizata, care functioneaza ca si constiinta. Iata, deci, ca teoriile despre controlul social au aparut inainte ca notiunea de control social sa fie inventata si uilizata in sociologie.

Conceptul de control social a fost introdus in sociologie la inceputul secolului XX de catre Scoala americana a "jurisprudentei sociologice" (E. A. Ross, R. Pound, L. Brandeis, O.W. Holmes) pentru a desemna parghiile principale prin care societatea isi asigura - prin diferite mijloace - functionalitatea si stabilitatea. In conceptia lui E.A. Ross 1 ordinea sociala nu este niciodata spontana sau instinctiva, fiind asigurata atat ca efect al presiunilor psihologice directe, al sugestiilor si actiunilor de stimulare de catre diverse forte sociale, cat si ca actiune dirijata a institutiilor cu rol de reglare a comportamentelor.

In opina lui Ross, legea reprezinta cel mai specializat si cel mai perfect mecanism de control in societate, este fundamentul ordinii sociale.Reprezentantii scolii "jurisprudentei sociologice" au inclus in controlul social nu numai mijloacele si regulile indisolubil legate de sanctionarea comportamentelor indezirabile, ci si pe cele care stimuleaza, promoveaza conduitele dezirabile social, respectiv : obiceiurile, moravurile, uzantele, educatia, arta, etica etc. Acest fapt l-a determinat pe J. Carbonnier sa considere ca acest concept este "o forma mai indulcita a constrangerii sociale".2

In acelasi context, Szczepanski 3 sublinia faptul ca fiecare grup, colectivitate, societate dezvolta o serie de masuri, sugestii, modalitati de convingere, sisteme de persuasiune si presiune, interdictii, constrangeri, sanctiuni (ajungand pana la constrangerea fizica), sisteme si modalitati de manifestare a recunostintei, acordare de premii, distinctii prin care conduc comportamentul indivizilor si grupului spre modele acceptate de valori si de actionare spre realizarea conformismului membrilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.