Contul de profit si pierdere

Trimis la data: 2015-02-18 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Oana_A Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masurarea si raportarea performantei este una dintre cele mai importante functii ale contabilitatii, deoarece investitorii, managerii, bancile si diversi terti sunt interesati sa cunoasca cat profit/pierdere este capabila sa produca o anumita afacere in care ei sunt evident implicati.Performanta derularii activitatii intreprinderii, adica rezultatul activitatii intreprinderii este determinat ca diferenta intre venituri si cheltuieli. Rezultatul poate fi o marime valorica pozitiva denumita profit, in situatia cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, sau o marime valorica negativa denumita pierdere, in situatia inversa. Raporturile de echilibru dintre cheltuieli si venituri sunt fundamentate pe baza relatiei

Rezulta de aici ca elementele componente ale contului de profit si pierdere sunt cheltuielile si veniturile.
Veniturile reprezinta cresteri de beneficii economice, aparute in cursul unui exercitiu sub forma cresterii activelor sau diminuarii datoriilor si care au generat o scadere de capitaluri proprii alta decat distribuirile catre proprietarii de capital.
Cheltuielile reprezinta diminuari de beneficii economice, aparute in cursul unui exercitiu sub forma diminuarii activelor sau cresterii datoriilor si care au generat o scadere de capitaluri proprii alta decat distribuirile catre proprietarii de capital.

Contul de profit si pierdere arata rezultatul ca efect al activitatii si tranzactiilor efectuate si raporteaza performanta aferenta unei perioade de timp: an, trimestru, luna.
Formatul contului de rezultate
In formatul contului de profit si pierdere prezentat in reglementarile din tara noastra se alege varianta clasificarii cheltuielilor de exploatare dupa natura, dar este prezentata in cadrul notelor explicative o nota prin care se prezinta clasificarea dupa destinatie.

Metoda clasificarii dupa natura cheltuielilor se apreciaza ca fiind simplu de aplicat in multe intreprinderi mai mici deoarece nu este necesara nici o alocare a cheltuielilor de exploatare pe clasificarile functionale. In schimb, metoda clasificarii dupa functia elementelor sau a costului vanzarilor ofera informatii mai relevante pentru utilizatori decat clasificarea cheltuielilor dupa natura, dar alocarea costurilor pe functii poate fi arbitrara si implica in mod considerabil rationamentul personal.

Veniturile din exploatare provin din vanzari de bunuri, prestari de servicii si executari de lucrari, productia stocata (variatia stocurilor de produse finite), productia de imobilizari, din despagubiri primite, din subventii pentru investitii si alte veniturile din exploatare.Cheltuielile de exploatare, clasificate dupa natura lor, cuprind: cheltuieli cu materiile prime si consumabilele, cheltuieli privind marfurile, cheltuieli cu personalul, cheltuieli cu asigurarile sociale, cheltuieli cu lucrarile si serviciile primite de la terti, cheltuieli cu amortizarile, cheltuieli cu impozitele, taxele si varsamintele asimilate, cheltuieli cu despagubiri, donatii si active cedate, alte cheltuieli de exploatare.

Veniturile si cheltuielile financiare provin din participatii, dobanzi, diferente de curs valutar, din reduceri financiare (sconturi) obtinute sau acordate etc.Elementele extraordinare sunt acele cheltuieli si venituri ce survin din tranzactii care sunt in mod clar distincte de activitatile curente (ordinare) ale unei intreprinderi si, de aceea, nu se prevede sa reapara in mod frecvent sau cu regularitate. Exemplele de evenimente care duc la venituri si cheltuieli extraordinare sunt exproprierea unor active si cutremurele sau alte calamitati naturale. De aceea, elementele extraordinare vor fi intalnite doar in cazuri foarte rare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.