Conversia de energie

Trimis la data: 2002-12-26 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 2107
Autor: Crinutza Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemele fotovoltaice realizeaza conversia directa a energiei radiatiei solare in energie electrica, fara o poluare sonora si fara emisia unor gaze poluante in mediul ambiant. Sistemele fotovoltaice au fost folosite la inceput pentru a echipa satelitii, dupa aceea pe scara mai larga la echiparea ceasurilor electronice precum si a unor calculatoare. In ultimii 20 de ani sute de mii de sisteme fotovoltaice au fost instalate in toata lumea.

Astfel de sisteme au functionat perioade lungi de timp in domenii ca pomparea apei, electrificarea unor localitati sau case izolate, gestionarea unor rezerve de apa, aparate de taxat pentru parcari, telecomunicatii sau protectie catodica. Totusi, in ciuda succesului acestor sisteme in toata lumea piata lor reprezinta numai un procent mic din ceea ce ar putea reprezenta piata de sisteme independente. Motivul principal nu este atat unul care tine de tehnologie cat lipsa de informatie.

Existenta sistemelor fotovoltaice si rentabilitatea implementarii lor, atat la nivel urban cat si rural nu este cunoscuta de potentialii utilizatori. Deasemenea, exista conceptii gresite privind tehnologia fotovoltaica, ca de exemplu ideea ca sistemele fotovoltaice functioneaza numai in lumina solara intensa, tehnologia este prea sofisticata sau ideea ca ar fi prea scumpa comparativ cu extinderea retelei electrice.

In continuare sun t prezentate peste 40 de exemple de aplicatii fotovoltaice eficiente si fiabile care functioneaza atat in Europa cat si in alte tari ale globului. Se demonstreaza astfel urmatoarele caracteristici ale sistemelor fotovoltaice:
- exista locuri unde sistemele fotovoltaice reprezinta cea mai simpla si ieftina optiune pentru alimentarea cu energie electrica;
- larga varietate de produse care au fost dezvoltate pentru utilizarea sistemelor fotovoltaice;
- zonele unde energia electrica fotovoltaica este atat fiabila cat si testata experimental;
- exemple de produse care au un potential ridicat de piata.

Aceste exemple pot fi deosebit de valoroase pentru persoanele a caror activitate se desfasoara in zone indepartate de surse coventionale de energie, pentru experti in domeniul surselor de energie regenerabila, precum si pentru toti cei interesati in vastul potential ala acestei tehnologii deosebit de flexibile, care este energia fotovoltaica. Exemplele au fost selectionate dintr-un program al Agentiei Internationale de Energie (IEA).
Energia fotovoltaica

Notiuni introductive
Conversia fotovoltaica
Factorii de care depinde eficienta celulelor solare
Conversia fotovoltaica în Romania
Perspective în producerea curentului electric prin efect fotovoltaic

Notiuni introductive

a) Epuizarea iminenta a rezervelor de combustibil fosil traditional (carbune, petrol, gaze naturale), problema majora pentru populatie.
b) Ce trebuie facut, cu ce trebuie compensata epuizarea resurselor fosile ?
- criza energetica la nivel mondial a stimulat pretutindeni în lume cercetarile pentru dezvoltarea si valorificarea eficienta a unor surse noi, alternative de energie.
- Interes deosebit îl prezinta Soarele.
- Pamantul primeste de la Soare 5180 Q=5180*2,93*1014 kWh .
- Puterea radiata de Soare în afara atmosferei terestre are o densitate medie de 0,1353 W/cm2 .
- La nivelul solului, densitatea puterii radiate scade datorita absorbtiei si împrastierii diferitelor gaze.

c) Posibilitati de utilizare a energiei solare prin transformarea ei în alte forme de energie decat cea electrica:
- în energie biologica
- în energie mecanca
- în energie termica

d) Calitatea unui dispozitiv de transformare a energiei solare în energie electrica se apreciaza dupa:
- eficienta de conversie
- pretul de cost al dispozitivului
- durata lui de viata

Conversia fotovoltaica
a) Prezentare generala
- Antoine Becquerel a descoperit posibilitatea generarii unui curent electric în circuit sub actiunea luminii (în 1839).
- Frenkel (1935), Landau (1936) au dat explicatii asupra fenomenului.
- Conversia radiatiei solare în energie electrica prin efectul fotovoltaic se realizeaza în celule solare
- Se realizeaza direct, fara etape intermediare de transformare în caldura.

b) Celula solara
- dispozitiv realizat cu materiale semiconductoare.
- clasificarea celulelor solare:
- dupa natura neomogenitatii
– homojonctiune
– heterojonctiune
- celule cu:
- semiconductoare monocristaline
- straturi subtiri
- policristaline sau amorfe

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.