Cooperarea dintre Romania si Europol

Trimis la data: 2005-07-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 18
Autor: Marius Gigea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 127
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cooperarea dintre Romania si Europol - Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg, din 28 si 29 iunie 1991. Planul de atunci avea in vedere infiintarea unui nou organism care sa ofere cadrul necesar pentru dezvoltarea colaborarii organelor de politie din statele membre ale Uniunii pentru prevenirea si combaterea pe plan international a crimei organizate, inclusiv a terorismului si a traficului de droguri.
Cooperarea dintre Romania si Europol - Conventia prin care s-au pus bazele Europolului a fost semnata in iulie 1995 si a intrat in vigoare la 1 octombrie 1998. Pentru a concretiza mai repede cooperarea politiei europene, in ianuarie 1994 a fost infiintata Unitatea “Droguri”. Scopul principal al acestei Unitati a fost combaterea traficului de droguri si a activitatilor de spalare a banilor asociate acestuia.

Ulterior, mandatul sau a fost largit pentru a include si masuri de combatere a traficului cu substante radioactive si nucleare, a retelelor de imigrare clandestina, a traficului ilegal cu autoturisme si a spalarii banilor proveniti din astfel de delicte; mai tarziu, la toate acestea s-a adaugat si combaterea traficului cu fiinte umane.

Oficiul European de Politie, care a preluat activitatile Unitatii “Droguri”, Europol, a devenit operational de la 1 iulie 1999. Europol, cu sediul la Haga, actioneaza in aceleasi domenii si, de la 1 ianuarie 1999, are competente si in combaterea terorismului si a falsificarii banilor.

In present, in urma deciziei luate de catre ministrii UE in 24 februarie 2005, la conducerea Europol se afla Max-Peter Ratzel. Pana acum sef al unitatii germane de politie de lupta impotriva crimei organizate, acesta va prelua pentru 4 ani postul de sef al Europol.

Romania a devenit membru Europol in urma acordului semnat cu Oficiul European de Politie, la 25 noiembrie 2003. Acest accord a fost ratificat prin Legea nr. 197 din 25 mai 2004. In momentul in care Romania va deveni membru al UE, va capata si drept de decizie in Europol.
Termenii si conditiile colaborarii dintre autoritatile romane si Europol sunt precizate in acest acord.

Astfel asa cum rezulta din articolul 2 al Legii nr.197/2004 scopul acordului este de a intensifica cooperarea dintre statele membre ale Uniunii Europene, actionand prin intermediul Europol, si Romania pentru combaterea formelor grave ale criminalitatii internationale in special prin schimbul de informatii si contacte periodice intre Europol si Romania, la toate nivelurile corespunzatoare.

Art.3 al aceleiasi legi precizeaza domeniile infractionalitatii la care se aplica acordul. Potrivit articolului sus mentionat cooperarea, se va referi, potrivit interesului de cooperare al partilor contractante in situatii speciale, la toate domeniile de criminalitate incluse in mandatul Europol la data intrarii in vigoare a acordului, precum si la infractiunile conexe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.