Coordonate ale procesului de management in transportul maritim

Trimis la data: 2013-09-05
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
4.1 Definirea si continutul procesului de management
Managementul, ca stiinta, s-a cristalizat relativ recent prin eforturile depuse de un mare numar de specialisti de pe intreg mapamondul, ca raspuns la stringentele necesitati ale practicii sociale.Managementul intreprinderii este abordat din multiple puncte de vedere, care adesea se deosebesc substantial intre ele.In vederea definirii procesului de management vom face apel la urmatoarele elemente: resursele; functiile conducerii; sistemul de obiective al firmei; mediul extern al firmei.
b) Functiile conducerii, au analizate de diferiti specialisti, fiecare identificand mai multe sau mai putine functii. Insa indiferent cum sunt denumite ele trebuie sa surprinda sintetic procesul de management in ansamblul sau.Noi vom adopta in cadrul cursului nostru functiile conducerii identificate de profesorul Tiberiu Zorlentean care sunt: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea - motivarea control- evaluarea reglarea.

c) Sistemul de obiective este format din ansamblul obiectivelor de gradul I, II, specifice si individuale din cadrul unei firme. Analiza acestor obiective ne sugereaza ca in raport cu aceste obiectivele derivate, exista o ierarhie de niveluri ale managementului.

Corespunzator celor trei niveluri de management, literatura de specialitate distinge trei tipuri de manageri: de top, functionali, operativi.Stabilirea celor trei niveluri de management este determinata de natura si complexitatea obiectivelor si deciziilor respectivului nivel organizatoric.

c)Mediul extern influenteaza procesele de management din cadrul firmelor. In lucrarea "Management" aparuta la Londra in 1978 J Stoner distinge urmatoarele tipuri de mediu cu care se confrunta firmele:

Mediul stabil:
-este specific perioadelor "linistite" cand evolutia mediului este caracterizata prin modificari rare si previzibile ale variabilelor sale;
-acest tip de mediu nu pune probleme deosebite managementului firmei fiind di ce in ce mai greu de gasit.

Comportamentul rational al agentilor din shipping este urmatorul:
- iau decizii pe termen scurt si in calcul un risc mediu;
- elaboreaza programe de transport pe termen scurt;
- comportamentul propriu este cel mai important.

Mediul instabil:
-este caracterizat prin frecvente modificari previzibile in majoritatea componentelor sale si reprezinta in perioada actuala tipul obisnuit cu care se confrunta firmele din aproape toate domeniile de activitate;
-confruntarea cu un astfel de mediu impune realizarea unor procese de management care permit o atitudine prospectiva
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.