Coordonatele activitatii de standardizare la nivel international si regional

Trimis la data: 2013-10-25 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Existenta standardelor nearmonizate pentru domenii similare, in diferite tari sau regiuni geografice, a fost recunoscuta, inca din anii '30, ca reprezentand o bariera tehnica in calea comertului international.Standardizarea internationala a aparut ca urmare a preocuparilor de inlaturare a acestei bariere, in scopul facilitarii schimbului de produse, servicii si informatii intre tari.

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO)
Bazele cooperarii internationale in materie de standardizare au fost puse prin infiintarea, in 1926, a Federatiei Internationale a Asociatiilor Nationale de Standardizare (ISA). In 1946, ca succesoare a acestei federatii, a fost creata ISO. La constituirea sa, avea 25 membrii. In prezent cuprinde organismele de standardizare din 110 tari, reprezentand circa 90% din totalul comertului international.

ISO are legaturi cu peste 500 organizatii internationale, incluzand institutiile specializate ale ONU. Are statutul de organism consultant pe langa Consiliul Economic si Social al ONU (ECOSOC) si un statut echivalent pe langa toate celelalte institutii specializate ale ONU. Colaboreaza cu organisme regionale de standardizare. In general, este acceptat principiul ca standardele ISO sa serveasca drept baza pentru toate standardele elaborate in scopul satisfacerii cerintelor specifice ale unei anumite regiuni geografice.

Obiectivele ISO
Scopul ISO, potrivit statutului sau, este "de a favoriza dezvoltarea standardizarii pe plan mondial, in scopul facilitarii schimburilor de produse si servicii intre tari si pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul activitatilor intelectuale, stiintifice, tehnice si economice".
Initial, ISO a urmarit rationalizarea unui numar mare de standarde contradictorii in domeniile industrial si comercial, elaborate de a lungul anilor in diferite tari.

In prezent activitatea sa este mult mai complexa, concretizandu se in:organizarea coordonarii si verificarea standardelor nationale;elaborarea de standarde internationale sustinand prescriptii, semne susceptibile de a fi folosite la nivel national si international;organizarea schimbului de informatii intre tari, privind activitatea de standardizare;cooperarea cu alte organizatii internationale, in domeniul elaborarii standardelor.

ISO este administrat de un Consiliu, care decide structura tehnica a acestuia si accepta, in vederea publicarii, standardele internationale elaborate de comitetele tehnice.Lucrarile ISO se desfasoara prin comitetele tehnice (Tehnical Committes TC). Decizia de infiintare a unui comitet tehnic este luata de Consiliul ISO, iar domeniul sau de activitate este aprobat de Biroul tehnic al ISO, in numele Consiliului. Comitetele tehnice pot infiinta, la randul lor, subcomitete (Subcommittees SC) si grupe de lucru (Working Groups WG), pentru rezolvarea unor probleme specifice.

Aceste comitete acopera majoritatea domeniilor industriei, precum si sectoare ale stiintei, agriculturii, sanatatii: TC22 automobile, TC20 aeronautica, TC38 produse textile, TC34 produse agricole, TC122 ambalaje, TC176 managementul si asigurarea calitatii, TC207 managementul mediului inconjurator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.