Copilul - victima a abuzului

Trimis la data: 2014-01-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 1
Autor: alexya24
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului .

Referate similare:

Termenul de "abuz asupra copilului" a fost folosit pentru prima data pentru a descrie "copilul batut". Conceptul a fost extins in mod constant. In ziua de azi a ajuns sa fie folosit pentru toate formele de maltratare, nu doar pentru abuzul fizic, dar si pentru formele de neglijare si abuz emotional si sexual. Kari Killen considera ca folosind cuvantul maltratare, ne referim la parinti sau persoane care ingrijesc copilul intr-un asemenea mod, incat ii produc acestuia vatamari fizice sau emotionale, sau neglijeaza copilul intr-un asemenea grad incat starea sanatatii sale fizice sau/si emotionale precum si dezvoltarea sa, sunt in pericol. Termenul de abuz asupra copilului este folosit pentru abuzurile serioase si cele criminale .

Variatiile abuzului se inscriu pe o gama larga de intensitati, de la maltratarea lejera, simple neglijare ori diferitele forme de abuz emotional, pana la formele de abuz fizic si abuz sexual. Abuzul grav, repetat, mai ales asupra unui copil mic, poate conduce la moarte - accidental sau prin infanticid sadic .Din punct de vedere juridic, abuzul este incalcarea normelor legale care apara relatiile sociale ce asigura buna crestere si normala dezvoltare a copilului.

Din punct de vedere medical, abuzul este o actiune sau inactiune care fiind indreptata asupra copilului, ii afecteaza sanatatea fizico- psihica, cu consecinte negative temporare sau permanente.Din punct de vedere psihologic, abuzul inseamna un comportament agresiv sau necorespunzator indreptat asupra copilului sau a cuiva care se afla intr-o situatie inferioara sau fara aparare si care are ca rezultat consecinte fizice si/ sau emotionale.Orice act prin care se produc vatamari corporale, tulburari psihi- emotionale si expuneri la situatii periculoase sau percepute ca fiind periculoase de catre copil, constituie un abuz.

Clasificarea abuzului
In literatura de specialitate exista o diferentiere uzuala intre patru tipuri de maltratare: abuzul fizic, emotional, sexual si neglijarea. Cu toate ca s-au stabilit aceste tipuri, ele nu se exclud una pe cealalta, astfel incat un copil expus abuzului fizic, poate fi, sau a fost anterior expus abuzului emotional. Daca un copil este neglijat o perioada suficient de lunga, exista posibilitatea ca acesta sa prezinte un comportament agresiv, care de asemenea poate predispune la abuz fizic. Copiii expusi abuzului sexual sunt, de asemenea, abuzati emotional si de multe ori sunt abuzati fizic .

2. Abuzul fizic
Abuzul fizic presupune folosirea fortei fizice de catre cel care ingrijeste copilul ( parintele, tutorele, parintele de plasament ) avand ca rezultat vatamarea copilului . Abuzul fizic este probabil cea mai frecventa forma de abuz.A fost prima forma de abuz recunoscuta de specialisti ca fiind: "atacuri neaccidentale sau injurii fizice, mergand de la forme minime pana la injurii fatale, provocate copilului de catre persoana care il ingrijeste" . Abuzul fizic presupune pedepse ca : asezarea in genunchi a copilului, legarea lui, lovirea, ranirea, otravirea, intoxicarea etc.

Categoria copiilor abuzati fizic ii include pe cei care au fost raniti in mod deliberat, precum si pe cei raniti datorita insuficientei supravegheri. Semnele uzuale ale abuzului fizic sunt contuziile si arsurile. Identificarea unui abuz fizic se face datorita dungilor si ranilor pe care le prezinta copilul .Situatia poate fi si mai complicata, datorita faptului ca, vatamarile cele mai grave nu au in mod necesar nici un semn exterior cum ar fi, de exemplu, loviturile la cap facute unui copil mic, mai ales bebelusilor.

Scuturari puternice provocate copiilor de varsta mica pot duce la un efect de biciuire a capului, vatamare care ar putea aparea in alte circumstante cum ar fi accident de masina. Caderile sau loviturile la cap pot conduce la serioase vatamari ale creierului chiar daca acestea nu sunt observate imediat. Este vorba de copilul care a fost trantit de nenumarate ori cu capul de masa pentru ca "nu se mai opreste din plans". Aceste lovituri pot avea serioase consecinte cum ar fi epilepsia, paralizia si intarzierea in dezvoltare. Sechelele, pot de multe ori, sa nu fie evidente decat tarziu, iar atunci sa nu fie asociate cu abuzul.

Alte vatamari provenite frecvent din abuzul fizic deliberat sunt mainile si picioarele rupte. Razele X pot arata, de asemenea semnele unor fracturi anterioare. Este posibil ca abuzul sa se fi atenuat dintr-o perioada mult anterioara aparitiei sansei ca o persoana sau situatie sa permita depistarea acestuia. Daca un copil are anumite probleme de sanatate, cum ar fi o fragilitate a oaselor iritanta, dar nu neaparat foarte grea, manevrarea mai dura a copilului poate avea serioase consecinte care pot fi considerate ca abuz fizic, chiar daca acestea nu ar fi fost atat de severe in cazul unui copil sanatos.

Gradul abuzului difera in functie de vatamarea produsa copilului. Forme grave, periculoase pentru sanatatea copiilor apar uneori printre modalitatile "educative" aplicate copiilor de catre un parinte, care-si exercita dreptul de a pedepsi copilul.Multi dintre parinti considera ca educatia prin bataie este un mod eficient si aplicata din cand in cand da rezultate bune in disciplinarea si educarea copilului. Putem aprecia ca o parte din parintii care-si bat copii au internalizat un comportament abuziv fizic, dar desi mai greu recunoscut, acesta reprezinta si o modalitate de descarcare a furiei acumulate din frustrarile si tensiunile zilnice.

Art. 90 din Legea nr. 272/2004 spune ca: "sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie cat si in orice institutie care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.