Copilul din Brabant de Vincent Van Gogh

Trimis la data: 2010-11-19 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 225 Nota: / 10 Downloads: 32
Autor: Adrian Lulea Dimensiune: 317kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Vincent Van Gogh s-a nascut la 30 martie 1S53, la Groot-Zundert, care pe atunci era un biet sat din Brabant, la frontiera olandezo-belgiana. A murit la 29 iulie 1890, la Auvers-sur-Oise, in Ile-de-France. Intre aceste doua date se inscrie exisAZtenta paminteasca a unei fiinte, un scurt dar stra-lucitor destin, unul dintre cele mai extraordinare destine ale vremurilor noastre. Extraordinar, nu prin vreo actiune pe care ar fi exercitat-o asupra epocii sau prin vreo influenta artistica imediata. Extraordinar prin complexitatea dramei sale inteAZrioare.

Cazul sau psihologic care poate fi studiat -- si este studiat -- sub diverse unghiuri, ii deAZruteaza, in egala masura, pe biografi, pe critici si pe psihiatri. Treizeci si sapte de ani, dintre care jumatate au fost o cautare tragica in care se amesteca orgoliul si credinta, umilinta, suferinta fizica si morala, dorinta de apostolat si vointa artistului -- ani de cautari si de lupte, la capatul carora experienta al carui "cobai" a fost intr-un fel Van Gogh se intilneste cu un domeniu care, in mod vadit, nu mai este al nostru.

in functie de optica din care e considerat, in functie de planul de pe care e studiat, destinul lui Van Gogh este acela al unui artist, al unui mistic sau al unui bolnav. Daca e privit numai dintr-unul din aceste puncte de vedere, el se sus-13 trage analizei, deoarece formeaza un tot, ca o constructie a carei desavirsire trebuie urmarita de la temelie pina la acoperis.

Aceste trei aspecte ale cazului Van Gogh sint strins legate intre ele. Apar inca din copilarie, se dezvolta, se orinduiesc uneori tainic, insesizaAZbil, dar totdeauna in vederea unei anume impliAZniri dramatice, spre a se uni in cele din urma si a se exprima intr-o opera de vizionar.
Sa examinam deci unul dintre aceste trei asAZpecte pentru a le explica pe celelalte? Sa le priAZvim pe toate trei succesiv? Asemenea incercari n-ar reusi nici sa le rezolve nici chiar sa le deAZfineasca.

Ne-ar face sa deviem, le-ar falsifica. Daca opera in sine si-ar pastra frumusetea, ar pierde, in schimb, o parte din semnificatia, din bogatia sa.Caci dincolo de pictor, de bolnav, descoperi totdeauna omul. Datorita tocmai contradictiilor sale, caracterului sau, constituit se pare din trasaAZturi nu numai diferite, ci opuse, si ale caror ciocAZniri dadeau impresia ca sint mai multe fiinte in Vincent, dictindu-i rind pe rind violenta si tanAZdretea, revolta si credinta, umilinta si spiritul de independenta, nelinistea si exaltarile sale.

El nu lupta numai cu societatea, cu arta, cu DumAZnezeu; ci mai intii cu Vincent insusi. Si era lupta cea mai sfisietoare; caci nici un alt om n-a fost mai sincer ca el.Un asemenea destin suscita, evident, cele mai diverse interpretari. El reclama in acelasi timp analiza si sinteza, incita pe psihanalist la diagnosAZtic si pe poet la lirism, fara ca unul sau celalalt sa satisfaca macar aparenta unui adevar.

Un fapt deosebit pentru studiul acestui destineste, de altfel, abundenta marturisirilor pe care ni le-a lasat omul: o opera picturala care mergeparalel chiar cu evolutia dramei; o opera epistoAZlara care ii egaleaza puterea de creatie. Nici unartist n-a vorbit mai bine de mestesugul sau. Nicio fiinta nu si-a exprimat mai bine agitatia launAZtrica. Iar noi posedam, in legatura cu ceea ce senumeste "nebunia lui Van Gogh" pagini de ocutremuratoare luciditate

Datorita acestor marturisiri este posibil, cel puAZtin pentru anumite perioade, sa reconstituim aproape zi cu zi, viata lui Vincent. Dar numai relatarea acestei vieti, expunerea minutioasa a faptelor, nu e suficienta pentru a patrunde proAZblemele pe care le pune eroul. Ne va permite toAZtusi sa-i descifram datele, sa le urmarim desfasuAZrarea, modul in care au proliferat.

Va constitui baza de la care vom porni pentru a incerca sa gaAZsim unele explicatii, va fi o modalitate de aborAZdare. Examinind faptele si evenimentele va aparea legatura esentiala a cauzelor, importanta consecinAZtelor. Si poate astfel vom da unele lamuriri care vor ajuta sa intelegem mai bine omul si arta lui.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.