Copilul divin din Faust

Trimis la data: 2009-05-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 54
Autor: Caragea Adriana
Dimensiune: 26kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imaginea luminoasa a unui copil divin, care apare in mituri, in literatura sau in visuri, incarcata de o semnificatie transcendenta, de o promisiune de transformare si de implinire, este, dupa psihologia analitica, un simbol al sinelui. Figura copilului se afla la cele doua extremitati ale liniei de evolutie psihologica a individului uman. La inceput, ea este o expresie a sinelui primitiv, al fatului din faza intrauterina, a carui aparat psihic se afla si el in stare embrionara. Copilul originar, ce se inalta din ape sau din haos, care iese din pintecul matern al pamintului sau din oul cosmic, simbolizeaza emergenta spiritului din materie, nasterea individului dotat cu constiinta.
Copilul divin este si un simbol al sinelui teleologic, pe care omul, in evolutia sa psihologica, incearca sa-l refaca la un nivel superior. Desi individuatia este un proces ce presupune separaAZrea in componente functionale a sinelui originar, individul nu este parasit niciodata de nostalgia starii de totalitate, pe care o resimte ca pe un paradis pierdut. Regresia la senzatia de fuziune initiala este intotdeauna un prilej de reconectare la sursele vitale ale fiintei de adincime, ce permite un nou inceput, o noua iesire in existenta.

Dar adevarata regasire de sine este cea in care individul reuseste sa reintegreze intr-un tot componentele scinAZdate ale personalitatii sale. Sinele matur, sinele teleologic poate fi obtinut printr-o conjunctie a constiintei si a inconstientului, a partilor antagoniste ale aparatului psihic (eul si anima, persana si umbra), simbolizata printr-o nunta alchimica.Dupa C. G. Jung, scenariul narativ al miturilor, al epopeiAZlor, al basmelor si al operelor literare care infatiseaza o questa urmeaza alegoric linia individuatiei umane.

Aventurile eroului pornit pe oceane furtunoase, prin paduri pline de primejdii, prin tinuturi pustii si neexplorate, sint cel mai adesea imaginate empatetic de artist in functie de reprezentarile intuitive ale unei coboriri in inconstient, in care eul se intilneste cu dublii sai, cu personalitatile sale necunoscute, ce trebuiesc aduse la lumina, in Metamorfoze si simboluri ale Libidoului (Paris, Editions Montaigne, 1927), Jung identifica tiparul arhetipal al regasirii de sine in calatoria mitica a eroului pe ocean, intr-o barca sau un butoi, in cautarea nemuririi, in unele legende amerindiene, barca este inghitita de marele sarpe sau de un dragon acvatic, ce maninca soarele la apus, il transporta in pintecele sau, si il arunca afara la rasarit.

Pe acest drum solar subteran, eroul sufera si el o gestatie care ii permite, la capatul calatoriei, sa se nasca a doua oara, la o conditie superioara celei muritoare. Reveriile de regresie la sinul matern ascund o dorinta simbolica de transcendere a situatiei actuale si de renastere interioara. De fiecare data cind individul are intuitia unor transformari imporAZtante, care duc la o reasezare a geografiei sale psihice, in visuri ii apare imaginea omului care se naste inca o data, ca zeu. Recurenta in mituri, religii si opere de arta, figura copilului divin este primita ca un mysterium tremendum, din care iradiaza puterea sinelui reintregit.

Ca toate marile opere de proiectie fantastica, poemul Faust (utilizez in primul rind traducerea lui Lucian Blaga, E.S.P.L.A., 1955, si, pe alocuri, cea a lui Stefan Augustin Doinas, Ed. Univers, 1982) ridica o harta simbolica a sufletului creatorului sau. Aventurile protagonistului transcriu empatetic miscarile interioare ale lui Goethe, care pare a-si fi gasit in personaj o oglinda de profunzime, intimplarile doctorului devenit mag codifica, in simboluri esoterice, aventura de autocunoastere a scriitorului, ridicata de acesta la rang de experienta exemplara pentru intreaga umanitate.

Constient de dimensiunea psihologica a celor narate, Goethe nu utilizeaza totusi un limbaj si un cod simbolic psihologic, ci isi transpune intuitiile intr-un cod metaAZfizic. Imagistica magica, alchimica si hermetica, conceptele filosofice folosite de scriitorul de la Weimar sint corelativii obiectivi ai unor momente si entitati interioare. Poemul pare a fi o uriasa proiectie cosmica a sufletului lui Goethe. in acest cod~de~ interpretare, figura copilului apare in Faust de nu mai putin de cinci ori, si de fiecare data ea exprima o alta configuratie interioara.

Prima aparitie este cea a copilului nascut din relatia adultera a lui Faust cu Margareta si el simbolizeaza o conjunctie nereusita. Faust o vede pentru prima oara pe tinara fata intr-o oglinda magica din bucataria vrajitoarelor, unde fusese dus de Mefisto pentru a fi reintinerit. Bind din cazanul cu decoct de hipomana, Faust este vrajit, revitalizat, sexualizat, si in el se aprind dorintele erotice. Chipul femeii care ii apare in oglinda personifica idealul sau de femeie trezit la viata din criptele propriului suflet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.