Cordatele-denterostomatele

Trimis la data: 2007-02-23 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1107
Autor: Nico_raitan Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cordatele formeaza impreuna cu echinodermele si cateva alte grupe seria filogenetica a denterostomelor. Reprezentanti ai acestora au aparut foarte devreme in evolutia filogenetica ( acum circa 600 milioane de ani ).

Ele ocupa toate mediile de viata. Au schelet axial intern ( coarda dorsala sau notocord ) asezat dorsal, deasupra tubului digestiv si sub tubul neural. Notocordul se pastreaza tot timpul vietii la cefalocordate ; la urocordate el este prezent numai la larva, in regiunea cozii ; la vertebrate,notocordul se gaseste numai la embrion, iar la adult este inlocuit prin coloana vertebrala.

Sistemul nervos este tubular.La cordatele primitive formeaza anterior vezicula neurala, iar posterior, canalul ependimar. La vertebrate, din vezicula neurala ia nastere encefalul, iar din restul tubului maduva spinarii. Regiunea anterioara tubului digestiv se transforma in sistem respirator. Cordatele primitive acvatice si unele vertebrate au branhii; majoritatea respira prin plamani. Sistemul circulator este inchis, iar sangele circula in sens invers fata de nevertebrate. Inima este musculoasa situata ventral. Reproducerea este sexuata, rar asexuata ( prin inmugurire la urocordate).

CLASIFICARE. STRUCTURA. FUNCTII VITALE.
Increngatura Cordate cuprinde urmatoarele subancrengaturi:
A) Urocordate ( tunicate). Sunt alcatuite cel mai adesea din trunchi si coada; tegumentul unistratificat secreta o teaca, numita tunica, formata adesea dintr-o substanta asemanatoare celulozei. Sunt exclusiv marine.

B) Cefalocordate ( acraniate). Au corpul alcatuit din trunchi si coada, corpul este pisciform, ascutit la cele doua extremitati. Datorita morfologiei lor corporale , cefalocordatele sunt considerate a fi tipuri primitive de vertebrate. Traiesc mai adesea in nisipul zonelor litorale.

C) Vertebrate ( vertebrata ). Au corpul alcatuit din cap, trunchi, coada si membre. Coloana vertebrala este formata din vertebre cartilaginoase sau osoase; din coarda dorsala initiala s-au pastrat extrem de putine elemente la nivelul vertebrelor sau a spatiilor intervertebrale.

La majoritatea tegumentul este format din epiderma pluristratificata, derma si hipoderma. Musculatura este diferentiata ( muschi striati, netezi, cardiaci ). Sistemul nervos se diferentiaza in sistem nervos central ( encefal si maduva spinarii ) si sistemul nervos periferic (nervi si ganglioni ). Organele de simt se perfectioneaza. Sistemul digestiv este format din tub digestiv si glande anexe. Respiratia poate fi branhiala, pulmonara sau cutanee. Sistemul excretor este format din rinichi si cai urinare. Sexele sunt separate; fecundatia poate fi externa si interna.

Vertebratele cuprind mai multe clase:
I) Ciclostomi- animale acvatice, cele mai primitive vertebrate, au corpul cilindric, lipsit de membre, nu au falci ( se numesc agnate ), gura este rotunda,adaptata pentru fixare pe corpul animalelor parazitate si prevazuta cu dinti cornosi.Notocordul este bine dezvoltat si se mentine pe toata durata vietii, tegumentul este lipsit de solzi si bogat in celule mucoase. Reprezentanti : lupii de mare, chiscarii.

II) Pestii cartilaginosi - au schelet cartilaginos pe toata perioada vietii, alcatuit din neurocraniu si viscerocraniu, coloana vertebrala si centurile de prindere ale inotatoarelor perechi. Gura are pozitie subterminala si este prevazuta cu dinti. Inotatoarea codala are lobi inegali. Majoritatea au cinci fante branhiale. Nu au vezica inotatoare.
Reprezentanti: rechinii, calcanii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.