Corelatie intre obezitate si comportamentul alimentar

Trimis la data: 2013-09-06
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 97
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 111kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica in majoritatea tarilor puternic industrializate, ea afectand un segment de populatie in continua crestere. Inainte de orice, obezitatea trebuie considerata mai putin o problema de estetica si mai mult o problema de sanatate care atrage dupa sine complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata si, nu in ultimul rand, un cost mare pentru intreaga societate. Conform studiilor recente, in Romania rata obezitaii este de 25%, iar 50% dintre romani sunt supraponderali.
Asadar, o persoana obeza este predispusa la o serie intreaga de complicatii medicale: generale, cardio-vasculare, legate de anestezie, pulmonare, endocrino-metabolice, osteo-articulare, etc.
Boala nutritional-metabolica, obezitatea se caracterizeaza printr-un exces ponderal, ce depaseste cu peste 20% greutatea ideala si este produsa printr-un aport alimentar crescut, la indivizi cu o anumita predispozitie constitutionala; genereaza numeroase complicatii cardiovasculare, metabolice, locomotorii, respiratorii; tratamentul ei de baza este dietetic.

Simptome conditionate de obezitate: dispnee, palpitatii, dureri articulare, hipertensiune arteriala, litiaza biliara, varice diabet zaharat, cardiopatie ischemica. Bilantul energetic in conditii normale
Nutrimentele (substantele nutritive) sunt compusi chimici ce intra in compozitia alimentelor, care sunt absorbiti si folositi in scop sanogen. Unele substante nutritive sunt esentiale pentru ca nu pot fi sintetizate in organism si deci trebuie sa fie furnizate de dieta. Grupa nutrimentelor esentiale include vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi si unii carbihidrati ca sursa de energie.

Nutrimentele neesentiale sunt acelea pe care organismul nu le poate sintetiza din alti compusi, desi pot avea originea si in dieta. Nutrimentele se impart in general in macronutrimente si micronutrimente.
Macronutrimentele reprezinta principalul constituent al alimentatiei si furnizeaza atat energia, cat si elementele necesare pentru crestere, intretinere si activitate. Macronutrimentele sunt reprezentate de carbohidrati, lipide (inclusiv acizi grasi esentiali), proteine, macrominerale si apa. Carbohidratii sunt transformati in glucoza sau alte monozaharide; lipidele sunt transformate in acizi grasi si glicerol, iar proteinele in peptine si aminoacizi.

Aceste macronutrimente sunt surse de energie interschimbabile; lipidele furnizeaza 9 kcal/gr; proteinele si glucidele furnizeaza 4 kcal/gr. Etanolul, desi nu este considerat in mod obisnuit un nutriment furnizeaza 7 kcal/gr. Ratia alimentara zilnica recomandata (RAZ) de proteine in alimentatie scade de la 2,2 gr/kg la copiii de 3 luni, la 1,2 gr/kg la copiii de 5 ani si 0,8 gr/kg la dulti. Necesarul de proteine se coreleaza cu rata de crestere care variaza in diferite momente ale vietii.

Acizii grasi esentiali (AGE) sunt necesari in proportie de 6-10% din aportul total de lipide (ceea ce echivaleaza cu 6-10 gr/zi). AGE trebuie sa fie furnizati prin alimentatie. Uleiurile vegetale sunt sursele de acid linoleic si linolenic, iar uleiurile de peste oceanic sunt sursa de acid eicosapentanoic si acid decosahexaenoic. Acizii grasi Ω-3 par sa aiba un rol in scaderea riscului de boala coronariana arteriala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.