Corespondenta ca activitate a secretariatelor

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de corespondenta include forma scrisa pe care o iau relatiile dintre doua sau mai multe persoane (de obicei sub forma unor scrisori). Dupa cum scrisorile se adreseaza unor persoane juridice, sau fizice, acestea alcatuiesc subiectul corespondentei oficiale sau private.
Corespondenta oficiala cuprinde totalitatea scrisorilor si actelor, care circula intre persoane juridice sau intre o persoana fizica si o persoana juridica, in scopul stabilirii unor relatii intre ele.
Intre o scrisoare si act exista urmatoarele deosebiri:
scrisorile sunt inregistrate in Registrul de intrare-iesire; actele au numere proprii de ordine, pe baza carora se tine evidenta emiterii si circulatiei lor (in Registrul de intrare-iesire sunt inregistrate scrisorile insotitoare ale actelor); scrisorile pot fi redactate si semnate de orice functionar cu delegatie de corespondent; actele nu pot fi intocmite si semnate decat de functionari investiti printr-o dispozitie expresa a unui act normativ cu aceste drepturi;

actul circula de la autor la beneficiar insotit de o scrisoare; cand nu se foloseste scrisoarea insotitoare, actul nu poate fi inmanat beneficiarului decat prin luare de semnatura; Sfera corespondentei oficiale este larga, ea cuprinzand probleme cu continut economic, juridic, administrativ, diplomatic etc. Distantele dintre partenerii de afaceri, problemele care apar, ulterior incheierii tranzactiilor, fac necesara comunicarea prin intermediul corespondentei oficiale.
De remarcat ca predominant este continutul economic al scrisorilor oficiale ca urmare a unei economii diversificate si in continua dezvoltare.

Importanta activitatii de corespondenta consta in faptul ca: este un element de baza pentru stabilirea relatiilor intre unitatile economice, intre persoanele fizice si persoane juridice care sunt obligate sa-si rezolve anumite probleme in comun; ofera posibilitatea consemnarii scriptice a unei activitati; constituie un element de inregistrari contabile; serveste ca proba in justitie;permite, prin asamblarea scrisorilor ce privesc o anumita problema, constituirea unui ciclu de corespondenta ce oglindeste aparitia, modificarea sau stingerea unor relatii intre persoane juridice sau intre persoane fizice si persoane juridice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.