Corespondenta si tehnici de secretariat

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Doriana Margineanu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizatia - este o forma concreta de desfasurare a activitatii umane in diferite domenii: economic, social, cultural, politic etc. Orice tip de activitate trebuie administrata. De aceea, orice organizatie functioneaza ca un sistem ale carui componente sunt in stransa legatura pentru a putea interveni fiecare la momentul oportun cu mijloace proprii, spre a raspunde unei nevoi. Organizatia poate fi considerata ca o colectivitate ierarhizata de oameni si obiective, ca un ansamblu de mijloace de productie si de informatii, o impletire de interese generale si individuale. Ea are o structura proprie, determinata de scopul pentru care a fost creata.
Structura organizatorica a unei organizatii reprezinta ansamblul persoanelor si compartimentelor de munca (tehnico-productive, economice, administrative), modul in care sunt constituite si grupate precum si legaturile care se stabilesc intre ele.

O structura organizatorica rationala este conditia esentiala pentru: asigurarea functionarii normale a compartimentelor de munca, repartizarea precisa a responsabilitatilor, stabilirea riguroasa a dependentelor ierarhice, a unitatii intre responsabilitatile unei functii si puterea de decizie. Reprezentarea grafica a structurii unei organizatii poarta numele de organigrama.

Indiferent de ramura economica sau activitatea sociala desfasurata, structura organizatorica este alcatuita din urmatoarele elemente:
1. Functia (functia de conducere si functia de executie)
2. Postul
3. Ponderea ierarhica
4. Compartimentele (compartimente functionale si compartimente operationale)
5. Nivelurile ierarhice
6. Relatiile organizatorice
7. Activitatile

La baza infiintarii unei organizatii sta Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) care este poate cel mai important element de reglementare a competentelor unei institutii. Este un act normativ care reglementeaza functionarea compartimentelor (stabileste competentele pentru fiecare compartiment in parte, atributii si responsabilitati) si este adoptat de forul de conducere superior al organizatiei respective.

Mai exista si Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) care reglementeaza regulile de conduita cerute angajatilor in relatiile de serviciu, programul de lucru, circulatia documentelor si este adoptat pe cale de dispozitie de catre conducatorul unitatii. Acest regulament intern trebuie permanent actualizat, modificat si completat in conformitate cu dinamica de dezvoltare a departamentelor.

Pe baza actelor normative de infiintare si care le reglementeaza functionarea (ROF), unitatile isi elaboreaza propriile regulamente de organizare si functionarea adaptate la structura organizatorica, aprobate si completate cu sarcini specifice domeniului lor de activitate.Ansamblul activitatilor, atributiilor si sarcinilor de secretariat sunt cuprinse in ROF al secretariatelor, care face parte din ROF al organizatiei respective.

ROF al organizatiei are un caracter general si este completat de Statul de Functii. Statul de Functii are un caracter intern si prevede numarul de posturi pentru fiecare compartiment, gradul si pregatirea angajatilor, precum si relatiile dintre acestia. Este o completare necesara a ROF pe baza careia se poate calcula bugetul de scolarizare a personalului1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.