Coroziunea

Trimis la data: 2002-10-01 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 17197
Autor: Maria Sabin Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coroziunea
Coroziunea este o reactie chimica, electrochimica sau biochimica sub actiunea mediului inconjurator prin care o substanta este distrusa, dizolvata sau micsorata partial sau complet. Termenul coroziune este in special folosit pentru a defini actiunea treptata asupra metalelor a unor agenti naturali, cum ar fi aerul sau apa sarata.

Coroziunea
Cel mai ;nt=lnit exemplu de coroziune este ruginirea fierului, o reac]ie chimic complex ;n care fierul se combin [i cu oxigen [i cu ap pentru a forma oxid de fier. Oxidul este un solid care men]ine aceea[i form general a metalului din care a fost format, dar mai poros [i mai voluminous, fiind slab [i fragil.

Coroziunea
Se pot folosi trei metode pentru a preveni ruginirea fierului>
1. Crearea unui aliaj din fier care s reziste coroziunii
2. Adogarea unui strat dintr-un material care s reac]ioneze cu substan]ele corozive mult mai rapid dec=t fierul, astfel pe masur ce acel strat se consum, fierul este protejat.
3. Acoperirea cu un strat impermeabil ;n a[a fel ;nc=t aerul [i apa s nu ajung la fier.

Coroziunea
Crearea unui aliaj din fier este cea mai bun metod de protec]ie dar [i cea mai scump. Un exemplu ar fi o]elul inoxidabil care se ob]ine prin combinarea cromiului sau a cromiului si nickelului cu fierul. Acest aliaj nu este absolut inoxdabil dar rezist chiar [i sub ac]iunea unor substan]e corozive puternice, cum ar fi acidul azotic.
A doua metod, protejarea cu un metal activ, este [i ea satisfctoare dar scump. Cel mai ;nt=lnit exemplu este metoda galvanizrii, ;n care fierul este acoperit cu un strat de zinc. :n prezen]a solu]iilor corozive, un poten]ial electric apare ;ntre fier [i zinc, cauz=nd dizolvarea zincului si protejarea fierului pe toat perioada existen]ei zincului.

Coroziunea
A treia metoda [i anume protec]ia suprafe]ei fierului cu un strat impermeabil, este cea mai ieftin dintre toate [i de aceea cea mai des ;ntrebuin]at. Ea satisface cerin]ele de protec]ie a fierului at=ta timp c=t nu apare nici o fisur pe strat. Odat ce stratul este crpat, ruginirea ;ncepe cel pu]in la fel de rapid dec=t dac nu ar fi avut nici o protec]ie. Dac stratul protector este format dintr-un metal inactiv, cum ar fi cositor sau crom, un poten]ial electric se creaz, protej=nd stratul de protec]ie dar dun=nd fierului, permi]=nd ruginei s ac]ioneze cu o mai mare vitez. Cele mai eficiente straturi de protec]ie sunt cele cu smal], iar cele mai ieftine sunt vopselele speciale, cum ar fi plumbul ro[u.

Coroziunea
Unele metale, cum ar fi aluminiul, chiar dac sunt foarte active din punct de vedere chimic, nu prezint urme de coroziune sub condi]ii normale de atmosfer. De fapt, aluminiul se oxideaz repede,[i un strat sub]ire, continuu [i transparent de oxid se formeaz pe metal, protej=ndu-l de la o extindere rapid a ruginei. Plumbul [i zincul, chiar dac sunt mai inactive dec=t aluminiul sunt protejate similar de aceste straturi sub]iri de oxid. Cuprul ;ns, un metal comparativ, este oxidat ;ncet de ctre aer [i ap ;n prezen]a unor acizi slabi, cum ar fi acidul carbonic, produc=nd o substan] verde [i poroas care nu este altceva dec=t carbonat de cupru. Aceste produse verzi ale coroziunii, supranumite [i cocleli, apar pe aliajele din cupru cum ar fi alama sau bronzul, [i de asemenea pe cupru pur.

Coroziunea
Unele metale, numite [i metale nobile, sunt a[a de inactive chimic ;nc=t nu sufer de coroziune din atmosfer. Printre ele se numr paladiul, aurul [i platina. O combina]ie de ap cu aer [i sulfat de hidrogen ac]ioneaz asupra argintului, care este un metal semi-nobil, dar cantitatea de sulfat de hidrogen prezent ;n atmosfer este a[a de mic ;nc=t gradul de coroziune este neglijabil, except=nd pierderea lustrului [i schimbarea ;n negru a culorii, care este cauzat de formarea sulfatului de argint.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.