Coroziunea

Trimis la data: 2002-10-01
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 17197
Autor: Maria Sabin
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1310
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Coroziunea
Coroziunea este o reactie chimica, electrochimica sau biochimica sub actiunea mediului inconjurator prin care o substanta este distrusa, dizolvata sau micsorata partial sau complet. Termenul coroziune este in special folosit pentru a defini actiunea treptata asupra metalelor a unor agenti naturali, cum ar fi aerul sau apa sarata.
Coroziunea
Cel mai ;nt=lnit exemplu de coroziune este ruginirea fierului, o reac]ie chimic complex ;n care fierul se combin [i cu oxigen [i cu ap pentru a forma oxid de fier. Oxidul este un solid care men]ine aceea[i form general a metalului din care a fost format, dar mai poros [i mai voluminous, fiind slab [i fragil.

Coroziunea
Se pot folosi trei metode pentru a preveni ruginirea fierului>
1. Crearea unui aliaj din fier care s reziste coroziunii
2. Adogarea unui strat dintr-un material care s reac]ioneze cu substan]ele corozive mult mai rapid dec=t fierul, astfel pe masur ce acel strat se consum, fierul este protejat.
3. Acoperirea cu un strat impermeabil ;n a[a fel ;nc=t aerul [i apa s nu ajung la fier.

Coroziunea
Crearea unui aliaj din fier este cea mai bun metod de protec]ie dar [i cea mai scump. Un exemplu ar fi o]elul inoxidabil care se ob]ine prin combinarea cromiului sau a cromiului si nickelului cu fierul. Acest aliaj nu este absolut inoxdabil dar rezist chiar [i sub ac]iunea unor substan]e corozive puternice, cum ar fi acidul azotic.
A doua metod, protejarea cu un metal activ, este [i ea satisfctoare dar scump. Cel mai ;nt=lnit exemplu este metoda galvanizrii, ;n care fierul este acoperit cu un strat de zinc. :n prezen]a solu]iilor corozive, un poten]ial electric apare ;ntre fier [i zinc, cauz=nd dizolvarea zincului si protejarea fierului pe toat perioada existen]ei zincului.

Coroziunea
A treia metoda [i anume protec]ia suprafe]ei fierului cu un strat impermeabil, este cea mai ieftin dintre toate [i de aceea cea mai des ;ntrebuin]at. Ea satisface cerin]ele de protec]ie a fierului at=ta timp c=t nu apare nici o fisur pe strat. Odat ce stratul este crpat, ruginirea ;ncepe cel pu]in la fel de rapid dec=t dac nu ar fi avut nici o protec]ie. Dac stratul protector este format dintr-un metal inactiv, cum ar fi cositor sau crom, un poten]ial electric se creaz, protej=nd stratul de protec]ie dar dun=nd fierului, permi]=nd ruginei s ac]ioneze cu o mai mare vitez. Cele mai eficiente straturi de protec]ie sunt cele cu smal], iar cele mai ieftine sunt vopselele speciale, cum ar fi plumbul ro[u.

Coroziunea
Unele metale, cum ar fi aluminiul, chiar dac sunt foarte active din punct de vedere chimic, nu prezint urme de coroziune sub condi]ii normale de atmosfer. De fapt, aluminiul se oxideaz repede,[i un strat sub]ire, continuu [i transparent de oxid se formeaz pe metal, protej=ndu-l de la o extindere rapid a ruginei. Plumbul [i zincul, chiar dac sunt mai inactive dec=t aluminiul sunt protejate similar de aceste straturi sub]iri de oxid. Cuprul ;ns, un metal comparativ, este oxidat ;ncet de ctre aer [i ap ;n prezen]a unor acizi slabi, cum ar fi acidul carbonic, produc=nd o substan] verde [i poroas care nu este altceva dec=t carbonat de cupru. Aceste produse verzi ale coroziunii, supranumite [i cocleli, apar pe aliajele din cupru cum ar fi alama sau bronzul, [i de asemenea pe cupru pur.

Coroziunea
Unele metale, numite [i metale nobile, sunt a[a de inactive chimic ;nc=t nu sufer de coroziune din atmosfer. Printre ele se numr paladiul, aurul [i platina. O combina]ie de ap cu aer [i sulfat de hidrogen ac]ioneaz asupra argintului, care este un metal semi-nobil, dar cantitatea de sulfat de hidrogen prezent ;n atmosfer este a[a de mic ;nc=t gradul de coroziune este neglijabil, except=nd pierderea lustrului [i schimbarea ;n negru a culorii, care este cauzat de formarea sulfatului de argint.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.