Coroziunea

Trimis la data: 2003-05-29
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 12
Autor: Corina Toader
Dimensiune: 53kb
Voturi: 759
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Coroziunea
Pagubele provocate economiei naţionale de către coroziune ating proporţii uriaşe. Conform datelor existente,aproape o treime din producţia mondială de metal este scoasă din uz datorită coroziunii. Intrucât numai circa două treimi din metalul corodat se recuperează prin topire, înseamnă că circa 10% din producţia mondială se pierde definitiv ca urmare a acţiunii de distrugere a coroziunii.Pagubele provocate economiei naţionale de către coroziune ating proporţii uriaşe. Conform datelor existente,aproape o treime din producţia mondială de metal este scoasă din uz datorită coroziunii. Intrucât numai circa două treimi din metalul corodat se recuperează prin topire, înseamnă că circa 10% din producţia mondială se pierde definitiv ca urmare a acţiunii de distrugere a coroziunii.
Coroziunea
Pagubele provocate economiei naţionale de către coroziune ating proporţii uriaşe. Conform datelor existente,aproape o treime din producţia mondială de metal este scoasă din uz datorită coroziunii. Intrucât numai circa două treimi din metalul corodat se recuperează prin topire, înseamnă că circa 10% din producţia mondială se pierde definitiv ca urmare a acţiunii de distrugere a coroziunii.

Coroziunea
Pagubele datorită coroziunii sunt adesea legate nu numai de pierderile de metal ci şi de scoaterea din funcţiune a unor instalaţii întregi,pentru a căror prelucrare şi montare se cheltuieşte mai mult decât costul materialului din care sunt făcute. Dacă pentru şinele de cale ferată costul materialului depăşeşte costul de fabricaţie,pentru alte produse cum ar fi maşinile, avioanele, aparatele de precizie etc., costul de fabricaţie depăşeşte cu mult costul materialului. Termenul de coroziune este convenţional şi cuprinde o serie de procese,de schimbări chimice şi electrochimice prin care metalele trec dintr-o formă elementară într-o formă combinată.

Coroziunea
Această trecere este posibilă deoarece în natură, în mod obişnuit, metalele se găsesc sub formă combinată ca: oxizi, carbonaţi, hidroxizi, a căror energie liberă este mai mică decât a metalului pur,ceea ce determină tendinţa naturală a metalelor de a trece la forme cu energie liberă mai redusă. Prin coroziune se inţelege distrugerea materialelor datorită reacţiilor chimice sau electrochimice cu mediul înconjurător. Atacul chimic direct este posibil la toate materiile prime folosite în industrie, în timp ce atacul electrochimic nu apare decât la metale, deoarece numai ele posedă electroni liberi. Materialele sintetice nu posedă această structură ele fiind de obicei supuse degradării numai prin atac chimic.

Coroziunea
După mecanismul de desfăşurare se pot distinge două tipuri de coroziune :
-coroziunea chimică care se referă la procesele de distrugere a metalelor şi aliajelor care se produc în gaze uscate, precum şi în lichide fară conductibilitate electrică şi în majoritatea substanţelor organice ;
-coroziunea electrochimică se referă la procesele de degradare a metalelor şialiajelor în soluţii de electroliţi, în prezenţa umidităţii, fiind însoţite de trecerea curentului electric prin metal.

Atât coroziunea chimică cât şi cea electrochimică, fiind procese ce se desfasoară la interfaţa metal-gaz, fac parte din categoria reacţiilor eterogene şi se supun legilor generale ale cineticii acestor reacţii. După aspectul distrugerii, coroziunea poate fi clasificată în : coroziune continuă, când întreaga suprafaţă metalică a fost cuprinsă de acţiunea mediului agresiv; şi caroziunea locală când distrugerea se produce numai pe anumite porţiuni ale suprafeţei metalului sau aliajului.

Coroziunea
In practică,fenomenele de coroziune sunt în mod frecvent extrem de complexe şi apar sub diferite forme,motiv pentru care o clasificare riguroasă a tuturor acestor fenomene este greu de efectuat. In funcţie de aspectul distrugerii,coroziunea se clasifică în: coroziune continuă ; coroziune locală. Dacă coroziunea este distribuită pe întrega suprafaţă a metalului coroziunea se numeşte continuă. Coroziunea continuă poate fi uniformă sau neuniformă, după cum viteza procesului de distrugere este aceeaşi pe întreaga suprafaţă metalică sau diferită pe anumite porţiuni.

Dacă distrugerea corozivă se concentrează pe anumite porţiuni ale suprafeţei, distrugerea se numeşte coroziune locală. Coroziunea locală poate fi de mai multe feluri:( Coroziunea punctiformă, care se localizează pe suprafeţe mici (puncte de coroziune);( Coroziunea sub suprafaţă, care începe la suprafaţă dar se extinde de preferinţă sub suprafaţa metalului provocând umflarea şi desprinderea metalului (pungi de coroziune);( Pete de coroziune,care se repartizează pe suprafeţe relativ mari,dar adâncimea lor este mică;( Coroziunea intercristalină,care se caracterizează prin distrugerea selectivă a metalului la limita dintre cristale;( Coroziunea transcristalină,care reprezintă un caz tipic de coroziune locală la care distrugerea corozivă este determinată de direcţia tensiunilor mecanice de întindere. Caracteristic la acest fel de coroziune este faptul că fisurile se propagă nu numai la limita cristalelor ci ele chiar le traversează.

Determinarea vitezei de coroziune:

Consideraţii teoretice:
Noţiunea de coroziune include toate procesele chimice şi electrochimice care au drept rezultat degradarea spontană şi continuă a suprafeţelor metalelor şi aliajelor. Majoritatea metalolor se găsesc în natură sub formă de combinaţii dintre care de cele mai multe ori sub formă de oxizi. Acest fapt dovedeşte că pentru aceste metale, starea metalică este instabilă din punct de vedere termodinamic, în prezenţa agenţilor chimici şi electrochimici, ele având tendinţa de a se coroda, refăcând condiţiile din care au provenit. În seria tensiunilor chimice, aceste metale sunt situate înaintea hidrogenului şi au potenţiale normale normale de electrod negativ.

În tehnologie tocmai aceste metale sunt folosite cu precădere, din care cauză pierderile de metale sunt dintre cele mai mari. Un număr restrâns de metale, metale nobile, se găsesc în natură şi în stare liberă. Ele se situează după hidrogen în seria tensiunilor electrochimice şi suferă mai greu procesul de degradare prin coroziune. Coroziunea este un proces complex fiind determinat de mulţi factori. În funcţie de mecanismele după care se desfăşoară, coroziunea poate fi chimică şi electrochimică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.