Coroziunea metalelor - proces chimic nedorit

Trimis la data: 2015-12-30 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Viorel_T Dimensiune: 124kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin coroziune se inteleg procesele de degradare si deteriorare a metalelor, sau obiectelor metalice, sub actiunea agentilor chimici din mediu.Cauza acestor modoficari nedorite ale metalelor sunt reactii chimice si in special electrochimice, care pornesc de la suprafata metalului respectiv.
Faptul ca multe metale reactioneaza cu vecinatatea lor este cunoscut de multa vreme. Astfel, fierul rugineste, argintul isi pierde luciul, cuprul capata o patina, aluminiul se oxideaza (formand un strat foarte subtire de oxid, care impiedica reactia mai departe), zincul si plumbul isi pierd treptat luciul metalic.

Coroziunea chimica se produce din cauza afinitatii dintre metal si unele gaze (O2; SO2; H2S; HCl(g); CO; CO2; H2) sau lichide rau conducatoare de electricitate (alcooli; benzine; benzoli etc.) provocand modificari ale metalului manifestate prin:
- dizolvarea partilor componente si pierderi de material;
- spalarea componentilor;
- dezagregarea materialului de catre cristalele sarurilor care se formeaza in porii sai;
- marirea sau reducerea particulelor, deci si a intregii mase a metalului.

Intensitatea procesului de coroziune chimica este conditionata de:natura materialului, natura materialului corosiv, concentratia , temperatura si presiunea mediului corosiv si durata de contact.
Dintre factorii externi,actiunea cea mai daunatoare asupra metalelor o are oxigenul. Suprafata curata a multor metale expusa la aer se oxideaza rapid, daca reactia respectiva de oxidare :
are loc cu scaderea energiei libere. Molecula de oxigen este absorbita si concomitent scindata in atomi. Dupa aceasta are loc unirea atomilor de oxigen cu atomii de metal si formarea primului strat monomolecular de oxid. Daca pelicula de oxid formata prezinta proprietati protectoare,viteza initiala ridicata scade rapid in timp.

Urmele de hidrogen sulfurat prezente in atmosfera la temperatura camerei catalizeaza coroziunea.Coroziunea chimica a metalelor sau aliajelor se produce prin reactii ce se desfasoara la suprafata acestora in contact cu gaze uscate sau solutii de neelectroliti.
Produsele care rezulta sub actiunea acestor medii raman, in general, la locul interactiunii metalului cu mediul coroziv, sub forma de pelicule de grosimi si compozitii diferite.In functie de proprietatile lor fizico-chimice peliculele de corziune exercita o influenta importanta asupra desfasurarii ulterioare a procesului de coroziune, a cineticii acestuia, putandu-l frana intr-o masura mai mare sau mai mica.

Coroziunea chimica la temperaturi ridicate se produce cu viteze mari.
Spre deosebire de coroziunea chimica, metalele in contact cu solutiile bune conducatoare de electricitate (electroliti) se corodeaza electrochimic. Solutia si metalul sunt strabatute, in acest caz,de un curent electric,generat de procesele electrochimice care se desfasoara la limita celor doua faze.
Asadar, in comparatie cu coroziunea chimica, cea electrochimica are o importanta mai mare. Coroziunea electrochimica este rezultatul aparitiei unor elemente locale (microelemente) la suprafata metalului. Dintre principalele cauze care determina aparitia elementelor locale pot fi mentionate :

- impurificari cu metale nobile, oxizi ai metalelor
- heterogenitati chimice, de exemplu : existenta mai multor faze
- heterogenitati fizice, care pot sa apara ca urmare a unui tratament mecanic sau termic neuniform.
Pentru aparitia acestui tip de coroziune este necesar sa existe un anod, un catod, un electrolit si un conductor, deci un elament galvanic. Prin inlaturarea uneia dintre aceste conditii,coroziunea electrochimica nu se produce.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.