Coruptia in Republica Moldova

Trimis la data: 2014-04-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ghenadie Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coruptie - (lat. corruptio; fr. corruption) Stare de abatere de la moralitate, de la datorie, de la cinste, incalcare a normelor sau a atributiilor legale si a indatoririlor sociale si morale prin folosirea unor mijloace condamnabile. (Dictionarul enciclopedic ilustrat)
Fenomenul economiei tenebre si a coruptiei este caracteristic pentru orice stat care trece printr-o perioada de tranzitie, la fel ca si Republica Moldova. Chiar de la declararea independentei, noul stat Republica Moldova s-a pomenit cu un cadru legislativ netransparent si contradictoriu, care a favorizat coruptia.

La dezvoltarea fenomenului si-au lasat amprenta si tendintele separatiste de destramare teritoriala, iar in consecinta - si economica. Transparenta frontaliera a dus la inflorirea contrabandei.
Si daca statele dezvolate au depasit perioadele cand coruptia a atins punctele critice, expertii considera ca pentru Republica Moldova este mai dificil sa depaseasca aceasta perioada. In Republica Moldova coruptia se dezvolta pe un sol fertil, adica au fost create toate conditiile pentru dezvolatrea infloritoare a fenomenului respectiv.

Mai bine zis la noi exista cauzele economice, institutionale, politice si social-morale de dezvoltare a coruptiei. Salariile joase ale functionarilor de stat, restantele salariale, inzestrarea neadecvata a institutiilor, bugetul neviabil - iata doar unele din principalele cauze economice care accelereaza dezvoltarea coruptiei in R.M.
Totodata, nu exista o politica consecventa din partea statului, care ar duce la combaterea metodelor de obtinere a veniturilor neoficiale. Dimpotriva, exista fenomenul promovarii in posturi a persoanelor incompetente.

Organele de drept nu dau dovada de transparenta in activitatea lor, se face lobby in promovarea legilor necesare unor anumite persoane interesate. Daca e sa analizam situatia din ultimii ani si un diletant poate sa ajunga la urmatoarea concluzie - nu exista o dorinta reala nici un program strategic de combatere a coruptiei. Oamenii de rand ar formula aceasta concluzie mai simplu - "totul se vinde si totul se cumpara" sau "fara bani nimeni nu-ti face dreptate".

In ultimii doi ani imbinarea de cuvinte "combaterea coruptiei" a devenit o lozinca la moda. De fapt, aceasta lozinca camufleaza actiunile de inlaturare a adversarilor politici. Demoralizarea societatii si toleranta publica, informarea slaba si pierderea increderii populatiei, de asemenea favorizeaza dezvoltarea coruptiei.
In consecinta, avem ce avem.

Republica Moldova detine locul patru printre statele europene la capitolul coruptie, fiind intrecuta de Rusia, Letonia si Ucraina. Indicele coruptiei care se masoara pe scara de la 0 la 10 este in medie pe Europa de 2,5. In Rusia acesta este de 7,7, in Letonia - de 7,2, in Ucraina - de 7,1, in Republica Moldova respectivul indice depaseste putin cifra 7. Cel mai mic indice al coruptiei - 0,54 - este inregistrat in Danemarca.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.