Costache Negruzi - fisa biografica

Trimis la data: 2003-03-27
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 9
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 15
Autor: Vlad Voicu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 477
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Costache Negruzzi s-a născut în 1808 la Trifeştii Vechi, în judeţul Iaşi.
Tatăl său, paharnicul Dinu Negruţ, om iubitor de cultură, avea o bibliotecă bogată pentru vremurile acelea, alcătuită din tipărituri şi manuscrise.
Costache învăţa cu dascăli, care îi predau acasă greaca şi franceza. La 13 ani, citea în greceşte pe Homer, dar nu putea descifra slovele chirilice din cărţile româneşti ce se aflau în biblioteca tatălui său.
Neplăcut surprins de acest aspect, paharnicul Dinu şi-a dus fiul la Seminarul de la Socola, la clasa dascălului Ion Alboteanu. Indignat de metoda de predare a dascălului, care a socotit necesar să înceapă cu predarea slovelor, Costache a învăţat singur să citească.

In 1821, din cauza Eteriei, Dinu Negruţ s-a refugiat cu familia peste Prut.
Inapoindu-se în ţară în 1823, familia Negruzzi şi-a găsit casa prădată de ieniceri. Tatăl îşi pierduse averea, astfel că, murind în 1826, datoriile sale au trecut asupra fiului, care a fost nevoit să intre într-o slujbă.

Costache Negruzzi a dus o viaţă liniştită, singurele evenimente mai importante din viaţa sa fiind cele culturale.In 1840, în primul număr al revistei Dacia literară, a apărut principala operă a lui Costache Negruzzi şi capodopera nuvelei istorice româneşti Alexandru Lapusneanul.

In acelaşi an, direcţia Teatrului Naţional din Iaşi a fost încredinţată lui Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi şi Vasile Alecsandri. Pentru îmbogăţirea repertoriului, alături de tovarăşii săi, Costache Negruzzi a tradus, adaptat şi prelucrat diverse piese.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.