Costache Negruzzi

Trimis la data: 2004-02-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 1512
Autor: Manu Coman
Dimensiune: 35kb
Voturi: 168
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Negruşeştii, cu numele italienizat ulterior în Negruzzi, după un procedeu pe care-l va folosi şi Vasile Alecsandri, erau de provenienţă probabil răzăţeacă, deoarece întîiul înaintaş, Ianache, căruia i s-a dat porecla Negruţ, după culoarea obrazului, moştenită în familie, nu apare cu vreun rang cît de mic de boierie în actele cunoscute şi a trebuit să i se născocească o legătură cu marele logofăt Neniul din 1661 şi Gavrilaş Neniu, vtori logofăt în 1667 sub Alexandru Iliaş.
Nu ştim nimic nici despre Grigore Negruţ, urmaşul lui Ianache şi străbunul scriitorului, care apucase numai pe Vasile Negruţ, bunicul pomenit şi într-o carte de judecată, cu mînăstirea Ocnei, din 28 octombrie 1811, pentru moşia Şărăuţi. Om cuprins, căpitanul Vasile s-a îsurat cu fata unui răzeş din ţinutul Putnei şi stabilinduse în podgoriile Odobeştilor, la Păţeşti, a avut patru băieţi şi două fete.

De la socrul său, Toma Stamatin, vecini de moşie cu Vasile Negruţ, paharnicul C. Sion, autorul Arbondologiei Moldovei, ştia că Vasile încuviinţase că doi din fiii săi, Dinu şi Gheorghe, să fie crescuţi de boierul Constantin Balş Ciuntu, la moşia Trifeşti, ca ceraci. Daţi în grija vătafului de curte, Dinu ar fi rînduit cafegiu, iar Gheorghe sufragiu, pînă ce în cîţiva ani Dinu ajunse la treapta de logofăt de casă. În 1807 Dinu se căsătorea cu Sofia Hermeziu, fiica logofătului Iancu Hermeziu, înzestrată cu moşia Trifeştii-Vechi de lîngă Prut.

Acolo s-a născut, după toate ipotezele, în 1808, Constantin, unicul fiu al lui Dinu Negruţ şi al Sofiei Hermeziu, moartă nu peste multă vreme. Dinu n-a depăşit treapta de paharnic dobîndită în 1818 sub Scarlat Callimachi şi a murit la 19 aprilie 1826 în Iaşi unde-şi cumpărase o casă, în mahalau Calicilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.