Costache Negruzzi - Alexandru Lapusneanul

Trimis la data: 2004-12-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 20
Autor: Andreea Ivanovici
Dimensiune: 26kb
Voturi: 779
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Costache Negruzzi(1808-1868) face nota distincta in epoca, remarcandu-se in cadrul generatiei de la 1848 din Moldova, printr-o anume distanta fata de evenimentele si prin independenta literara, fapt observat si de compemporani, in primul rand de Vasile Alescandri. Prozator talentat, poet, dramaturg, traducato, prozator,filozof, creatorul nuvelei istorice romanesti, primul scriitor modern al Moldovei, Cosache Negruzzi este un deschizator de drumuri in literatura romana.
1.Date despre autor
Costache Negruzzi(1808-1868) face nota distincta in epoca, remarcandu-se in cadrul generatiei de la 1848 din Moldova, printr-o anume distanta fata de evenimentele si prin independenta literara, fapt observat si de compemporani, in primul rand de Vasile Alescandri.

Prozator talentat, poet, dramaturg, traducato, prozator,filozof, creatorul nuvelei istorice romanesti, primul scriitor modern al Moldovei, Cosache Negruzzi este un deschizator de drumuri in literatura romana.
Vede lumina zilei pe malul Prutului, la Trifestii Vechi, in nord de Iasi, in casa care astazi a devenit muzeu. Fiul lui Dinu Negrut si al Sofiei Hermeziu. Dupa obiceiul din casele boieresti, invata intre anii 1816-1820cu dascali particulari, intai greceste cu dascalul Chiriac si apoi frantuzeste, cu emigrantul poplon Brancovitzde, si abia apoi sa citeasca si sa scrie romaneste dupa Istoria ... lui Petru Maior (povesteste scriitorul in “Cum am invatat romaneste”).

Adolescentul trece, in 1821, cu tatal sau, in Basarabia (rapita Moldovei de rusi, in 1812) si incepe primele traduceri la 13 ani, pe cand zabovea in satul Sarauti, raiaua Hotin. In 1822, tanarul il cunoaste, la Chisinau, pe poetul rus Puskin (va traduce Salul negru). Revenit la Iasi, a ocupat multe functii, intre care si cea de primar (1840).

A fost de doua ori surghiunit la mosia sa de la Trifesti, ultima oara mai ales pentru povestirea Toderica (revista Propasirea). Intre 1840-1842 e director al Teatrului National din Iasi (impreuna cu Alecsandri si Kogalniceanu). A fost partizanul Unirii de la 1859. Multi ani a fost bolnav, murind de apoplexie la Iasi, lasand o valoroasa opera literara. E inmormantat la Trifesti.

Ca poet, prima lucrare originala este “Aprodul Purice”, menita sa fie incadrata intr-o mare epopee Stefaniada, pierduta.
Ca dramaturg, scrie vodevilul “Carlanii”, reprezentat in Iasi in 1849, in care doua femei isi vindeca sotii de gelozie, precum si comedia “Muza de la Burdujeni” (1851, localizare dupa Th. Leclercq), unde-si bate joc de exagerarile limbii latiniste, mai ales "ciunismul" dupa reteta lui A. Pumnul.

In 1839 publica "Reteta", "Catacombele Monastirii Neamtului", "Riga Poloniei" si "Printul Moldaviei" s.a. In 1840 este ales primar al orasului Iasi si e numit codirector al Teatrului National, alaturi de Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri. In "Dacia literara" publica nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu", vad lumina tiparului "O alergare de cai", "Fiziologia provintialului" s.a.

In 1841 apare scrisoarea "Slavonisme". Impreuna cu Mihail Kogalniceanu publica "200 retete cercate pentru bucate si alte treburi gospodaresti". In 1842 publica in "Albina romaneasca" scrisoarea "Pacala si Tindala". In 1844 in revista "Propasirea" sunt publicate 4 scrisori negruzziene despre limba. Vede lumina tiparului nuvela "Toderica", traduce din satirele lui Antioh Cantemir. In 1845 apare nuvela "Sobieskii si romanii".

In "Romania literara" a lui V.Alecsandri publica scrisoarea "Un protes de la 1826". In 1857 devine membru al Divanului Domnesc. Publica volumul "Pacatele tineretelor". Ca prozator, remarcam intai ciclul “Negru pe alb” (“Scrisori de la un prieten”) din volumul “Pacatele tineretelor” (1857). Capodopera sa si a nuvelei romanesti este “Alexandru Lapusneanu”l (Dacia literara, 1840), inspirata din cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin.

George Calinescu afirma ca nuvela "ar fi devenit o scriere celebra ca si daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale".Opera sa literara, grupata catre sfarsitul vietii sub titlul ironic “Pacatele tineretilor”, inspirat dupa Al. Dumas-fiul, “Les Peches de jeunesse”(I.”Amintiri din junete”, II.”Fragmente istorice”, III.”Neghina si palamida”, IV.”Negru pe alb.Scrisori de la un prieten”), se inscrie insa pe deplin in curentele de idei ale vremii, prin interfata benefica de clasicism, romantism si realism, cuprinzand nuvele clasice(“Alexandru Lapusneanul”,”Sobieski si romanii”), nuvele romantice(“Zoe”,”O alergare de cai”), fiziologii, anecdote, scrisori, o incercare de epopee in versuri(“Aprodul Purice”), piese de teatru(“Doi tarani si cinci carlani”,”Muza de la Burdujeni”).Costache Negruzzi se stinge din viata la 24 august 1868, fiind inmormintat in cimitirul bisericii din Trifestii Vechi.

2.Date despre opera
2.1. Informatii referitoare la locul,anul aparitiei
“Alexandru Lapupsneanul” este capedopera necontestata a lui Constantin Negruzzi si modelul de referinta al nuvelei istorice romanesti. Ea a fost publicata in anul 1840, in primul numar al revistei “Dacia literara”, revista lui Kogalniceanu, drept un model de proza(conform cerintelor “Introductiei”).

2.2. Explicatia titlului
Titlu operei sugereaza, inca de la inceput, intentia autorului si anume aceea de a scoate in relief, cu toata vigoarea, figura impresionanta a domnitorului Alexandu Lapusneanul, peronalitatea lui complexa si controversata, un personaj bine individualizat, creat din lumini si umbre.

Alexandru Lapusneanu(1564-1569) este unul dintre personajele tragice ale istoriei romanilor, fiind, ca atatia domnitori care nu au putut ajunge la puterea si faima lui Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Astfel, el poate fi considerat un personaj istoric minor intr-o epoca decadenta, venit rusinos in tara cu ajutor strain, pentru a pune in ordine interesele boierilor si ale norodului.

Toate dramele unui popor aflat la rascruce de vanturi, atacat permanent, din toate directiile, de dusmani numerosi si puternici, isi gasesc ecou in prezenta acestui personaj, care nu a fost nici puternic, nici iubit de norod sau de boieri.

2.3. Tipul operei
“Alexandu Lapusneanul” este cea mai importanta nuvela istorica a literaturii romane. Prezinta prezinta un singur episod din istoria Moldovei, in fragmente simetrice, cu o gradatie dramatica si de o maxima concentrare, cei cinci ani ai celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul(intre 1564 si 1569).

Ca nuvela exemplara , de un perfect echilibru compoziţional ,” Alexandru Lapusneanu” isi concentrează toate luminile asupra personajului principal , in scopul conturării trasaturilor sale caracteristice . De altfel asta si este definiţia nuvelei ()sa fie o specie a genului epic in proza , mai rar in versuri, de întindere medie , mai mare decât schiţa mai mica decât romanul , cu un singur fir epic , generat de o intriga puternica si un conflict concentrat ,in care este implicat un număr restrâns de personaje .

Faptul ca Alexandru Lapusneanul este o nuvela istorica este indicat si de atenţia deosebita pe care Negruzzi o acorda detaliilor care oferă culoarea locala si atmosfera epocii respective. Utilizarea arhaismelor in scopul unei reconstituiri cat mai izbutite a epocii relatate reprezintă un bun exemplu in acest sens. Nuvela prezintă un episod din istoria Moldovei, in fragmente simetrice, cu o gradaţie dramatica si de o maxima concentrare. - cei cinci ani ai celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569).Textul poate fi comparat , după structura lui , cu o drama in patru acte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.