Costul producerii unui porc

Trimis la data: 2005-04-28 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 673
Autor: Elena Stavre Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Costul producerii unui porc - Cu toţii ţinem minte preţurile de acum un an, chiar dacă nu ne face nici o plăcere. Câştigurile interesante de acum nu fac decât să acopere pierderile anterioare unele ferme în care se produc porci. Costul producerii unui porc

Costul producerii unui porc - Dar, atenţie, acest preţ bun nu va rămâne acelaşi la nesfârşit.Vremurile grele vor reveni, ori supravieţuirea în vremuri grele nu este posibilă fără calculul costului de producţie şi fără menţinerea acestuia sub nivelul preţului de vânzare!

Costul producerii unui porc - Tot ceea ce se întâmplă într-o fermă de creştere a porcilor costă. Modul în care fiecare dintre crescători reuşeşte să ţină sub control aceste costuri contribuie decisiv la atingerea obiectivului oricărei afaceri - profitul! Fiecare porc, fiecare kilogram de carne costă, iar scopul fiecărui crescător ar trebuie să fie acelaşi: să producă cât mai mult la un cost cât mai mic posibil.

Dar, să vedem care ar fi cele mai importante elemente ce alcătuiesc costul de producţie al unui porc, precum şi cum pot fi acestea menţinute sub control, astfel încât, o asemenea afacere să rămână profitabilă indiferent de condiţiile pieţei.

Costul furajului

Cele mai mari cheltuieli în fermele de porci sunt cele cu asigurarea bazei furajere. Astfel, calculând ponderea procentuală a costului furajului - considerând costul total de producţie ca fiind de 100% - vom ajunge la 65-75% pentru fiecare kilogram de carne vândută. Evident că această pondere depinde şi de celelalte elemente ce alcătuiesc structura costului dar este clar că cei mai mulţi bani se duc pe furaje.

În consecinţă, dacă alimentaţie porcului costă atât de mult, fermierii ar trebui să-şi pună câteva întrebări, de al căror răspuns ar putea să depindă la economii financiare însemnate. Iată numai câteva exemple de astfel: • Care este preţul la care se pot cumpăra (sau produce) furajele? • Care este raportul calitate - preţ în cazul cumpărării şi/sau producerii furajului? • Care este ponderea furajului proteic în raţii şi cât costă acesta? • Care este ponderea concentratului sau premixului în structura raţiei şi cum influenţează aceasta costul unui kg de furaj finit?

Care este consumul real de furaje din fermă per animal? • Care este nivelul pierderilor de furaje în fermă, ştiut fiind faptul că o anumită parte din furajul cumpărat nu va ajunge să fie consumat de animal - uneori peste 10%? • Câte kg de furaj se consumă în fermă pentru fiecare kg de carne vândută?

Costurile financiare

În cazul fermelor comerciale ce funcţionează după principiile economiei de piaţă, în structura costului producerii fiecărui porc (sau kg de carne...) intră şi cheltuielile financiare, respectiv: taxele, impozitele, dobânzile bancare, amortismentul clădirilor, utilajelor etc. Nivelul acestora poate fi foarte diferit de la o fermă la alta dar, pentru simplificarea calculelor, putem să îl considerăm ca fiind de 10%.

Evident că şi acest element de cost poate fi ţinut sub control mai ales dacă este vorba de alegerea băncilor, în funcţie de condiţiile de creditare pe care aceste le oferă. La noi, datorită nivelului modest de finanţare a creşterii animalelor prin credite bancare, dar şi a dobânzilor relativ mari, puţini fermieri apelează la astfel de surse de capital. Pe de altă parte, plata dărilor către stat nu este un element negociabil, costul acestora fiind - cel puţin teoretic - constant.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.