Creanga de aur

Trimis la data: 2009-02-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.03 / 10
Downloads: 3259
Autor: Madutzza
Dimensiune: 4kb
Voturi: 58
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Creanga de aur (1993) este un roman de tip intiatic desfasurat pe doua registre simbolic si erotic .Roman cu o structura polifonica, prima naratiune referitoare la destinul geologului Stamatim caute sa identifice in muntii Calimani urmele duhului viu al trecutului, constituie cadrul celei de-a doua naratiuni ce evoca destinul lui Kesarion Breb, preot al lui Zalmoxe si iubirea acestuia pentru Maria din Amnia devenita imparateasa a Bizantului .
Sensul mai profund al operei este acela ca religia crestina nu a reusit sa acopere integral toate invataturile credintelor vechi definite prin cunoasterea emblematica, unde sub simbolul adevarului cel mai abstract devine sensibil .

Actiunea romanului este plasata in punctul ei initial, in muntii Calimani, in veacul al XIII-lea (780) unde stapaneste din vechime deceneu al XXXII-lea, preot al lui Zalmoxe .

Afland ca in lume se inalta o noua religie, crestinismul, el ii cere discipolului sau Kesarion Breb, sa calatoreasca in Egipt si in Bizant pentru a verifica in ce masura cele doua religii sunt compatibile .

Dupa ce petrece 7 ani la templul din Memphis unde gaseste lumina, pe drumul de intoarcere, spre taramul vechii Dacii, Kesarion Breb poposeste in Bizant ancorand in timpul istoric .Aici domnea imparateasa Irina, vaduva lui Leu Isaurianul, renumit pentru vitejia sa dar si pentru excesele sale iconoplastice .
Dupa ce statuse aproape 40 de ani in umbra sotului sau, Irina reinstituie cultul sfintilor insa sub masca fervorii religioase se ascunde defapt o nepotolita sete de putere, ea inlaturandu-l de la domnie pe Constantin si harazindu-i vietii monahale pe fratii fostului imparat .

Din ratiuni politice, Irina renunta la Rothruda fiica imparatului Carol de la Apus si pentru a da nadejdi poporului alege pentru fiul sau Constantin o fata din randurile acestuia .

In Bizant, Kesarion Breb il intalneste pe episcopul Platon care recunoaste un initiat la rugamintea episcopului Kesarion Breb, calatoreste in Amnia localitate de pe tarmurile pontului Euxin unde in casa lui Kil Filaret o descopera pe nepoata acestuia Maria, la vederea careia exclama : "O, vedenie, a frumsetii eterne" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.