Creanga de aur

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Dutu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Mai tarziu, dupa cuvios si bland sfat, doamna casei calauzi pe strain pana in chilia unde ii facuse asternut si-i duse candela aprinsa. Statu dreapta si trista langa stalpul usii si-si ingadui a ruga pe prea iubitul oaspete sa-i dea stiri despre Maica Domnului de la sfanta manastire Sakkoudion. Astepta de prea multi ani de la Prea Curata un sprijin in aceasta necsi intristata viata. A rugat de multe ori pe prea sfintitul Platon s-o pomeneasca in rugaciunile lui. Nadajduieste ca Prea Sfanta nu o va uita.
1.Orice jertfa isi are rasplata, ii raspunse cu glas de prietenie strainul.
2.Poate ai vorbit, cinstite domnule, despre asta, cu prea sfintitul Platon?
3.Am vorbit, doamna.
4.Si prea sfintitul Platon a pus la picioarele Panaghiei ruga mea?
5.Doamna, vorbi Breb, intelepciunea cea mare care sta deasupra vietii si a mortii a scris de mult hotararile ei.
6. O, prea iubite al nostru oaspete, cum pot cunoaste aceste hotarari? Unde sunt scrise? Cand se vor plini? Caci, iata, zilele vietii noastre curg catre sfarsit. N-am avut alta bucurie decat iubirea pentru sotul meu si pentru copiii mei. Iar in aceasta iubire, am gasit multa suferinta.

7.Hotararile au fost scrise de mult, zise iar strainul, ridicandu-se de la locul lui. Veni domol spre batrana si ea nu se infricosa la apropierea lui.Kesarion inalta bratul drept si, cu palma, ii atinse fruntea. Intr-o clipire si ca-ntr-o oglinda, batrana isi vazu frumusetea stralucita a tineretii, cat sta sub cer si in vesnicie ca o zeita.Intorcand ochii cu un oftat, se vazu pe sine insasi, aievea: o copila de saisprezece ani sta in cadru usii, zambind. Zambea propriei sale fiinti, mai mult decat batranei Teosva.

Catre strain clipi cu sfiala, inclinandu-si o clipa fruntea lucie. Avea par negru si greu, ochi mari, adumbriti de gene lungi. Rotunzimea obrazului era delicata si a soldului plina. , suspina Kesarion in adancul fiintei sale.Intinse iar bratul, aratand doamnei Teosva pe nepoata sa.

7.Cine e aceasta copila, doamna mea?
8.E Maria, copila fiicei mele vaduve Ipatia.
9.Binevoieste, doamna, a o ruga sa incerce acest condur.
Kesarion trase dintre lucrurile lui, asezate in scoarta de inorog la capataiul patului, o incltare mica de piele rosie, pe fata careia era cusut cu fir de argint un starc alb luandu-si zborul si invaluindu-si motul.

Batrana facuse un pas si intinse mana.
Nu gasi nici o privire, nici un cuvant de mustrare pentru indrazneala nepoatei sale de a parasi gineceul si a veni sa-si arate nasusorul curios catre strain. Deosebea in vorbele lui o struna de aur, pe care numai ea o auzea sunand. Deci hotararile Prea Curatei se savarsesc.
, sopti ea in sine, fara cuvant, primind pe palma intinsa condurul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.