Crearea omului dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu

Trimis la data: 2009-09-01
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 3156
Autor: Shaolin
Dimensiune: 47kb
Voturi: 80
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ultima dintre făpturile lui Dumnezeu şi, totodată, cea mai de seamă dintre ele, este omul, cu care Dumnezeu încheie şi încoronează întreaga creaţie. Prin natura şi demnitatea sa, omul se deosebeşte de toate făpturile pământeşti, fiind însă legat de ele după cum este legat şi de lumea curat spirituală.
Creştinismul acorda omului o valoare cu totul deosebită. După doctrina crestină omul este incheierea şi incoronarea creaţiei. Este punctul cosmic, singurul punct în care cerul şi pamântul, veşnicia şi vremelnicia se întretaie, unindu-se; întrucât omul aparţine în acelaşi timp şi lumii spirituale şi lumii materiale, lumi pe care le uneşte prin dohotomismul naturii sale, el fiind prin aceasta o lume mică (microcosmos), coroană a lumii celei mari cum ne spune Mărurisirea Ortodoxă:

,,În urmă a creat Dumnezeu pe om,care este alcătuit din suflet material şi raţional şi din trup material, ca din această alcătuire a omului, pe de o parte să cunoască adevarul, că Dumnezeu este Creator al lumii spirituale, iar pe de alta, că El a zidit şi lumea materială. Din această cauză, omul se numeşte şi o lume mică, deoarece el poartă cu sine chipul a toată lumea cea mare.” (Mărturisirea Ortodoxă I,18).

Poziţia distinctă a omului în lume este indicată în special de modul deosebit în care a fost creat el. Dacă celelalte vieţuitoare (plante şi animale) au fost create atât ca principiu de viaţă cât şi ca făpturi materiale din elementele pământeşti, numai prin cuvânt, omul singur a fost creat de Dumnezeu printr-un act special, şi anume i-a creat trupul din ţărână, şi i-a insuflat suflare de viaţă, sufletul, făcându-l fiinţă vie (Facere 2,7).

Femeia a fost creată dintr-o coastă a lui Adam (Facere 2,21). Prin aceste imagini se indică pe de o parte relaţia strânsă a omului cu lumea aceasta văzută şi cu Dumnezeu, iar pe de altă parte, proeminenţa lui trupească şi spirituală, primindu-şi sufletul şi trupul printr-un act special al lui Dumnezeu şi nu ca celelalte făpturi. În acelaşi timp, crearea specială a omului scoate în evidenţă constituţia dublă a fiinţei lui, care se opune oricărei teorii care neagă fie principiul corporal, fie pe cel spiritual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.