Crearea unei opere

Trimis la data: 2012-09-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O opera poate fi o piesa muzicala, Traviata de Verdi de exemplu, poate fi una arhitecturala, Mausoleul de la Halicarnassus una din cele 7 minuni, sau literara - Contele de Monte Cristo de Dumas. Dar poate fi totodata o simpla realizare din dalta si ciocan, un autoturism Mercedes de exemplu sau de sub pana unui "viitor corifeu al literaturii", ca aceasta lucrare. Asadar, orice lucrare, indiferent de valoarea ei artistica, tehnica, sentimentala etc., este o "opera umana". O opera oarecare poate va castiga in timp valoare, dupa cum poate fi de la inceput gunoi sau maculatura.
Pe vremuri, adica cu mai mult de o jumatate de secol in urma, prin saloanele protipendadei se juca un joc de societate cam asa:
Un grup de "oameni culti" adica care stiau sa scrie, poate si sa citeasca, primeau un creion si o foaie de hartie. Apoi erau invitati sa ticluiasca o istorioara pe modelul: cine / cu cine / unde / ce fac / de ce. Povestioara, dezvoltata numai mintal urma sa fie inchegata, de sine statatoare. Dupa ce toti confirmau crearea operei mintale erau invitati sa scrie pe hartie.

Dar nu toata opera ci numai prima parte : Cine? Foaia se indoia ca scrisul sa nu se vada si era oferita altui participant, astfel ca urmatoarea tema, deci Cu cine? sa fie scrisa de alta persoana. Urma indoirea, schimbarea foilor si continuarea. Se obtineau in final N lucrari unde N era numarul de persoane participante. Istorioarele rezultante, citite pentru hazul tuturor de "intelectualul" care stia si sa citeasca, deveneau adevarate perle umoristice, de regula cu aluzii sexuale.

Apropo. Prin anii '50 patrulele "miltiei" erau formate din minim 3 participanti: 2 soldati din care unul stia sa scrie iar celalalt sa citeasca si un ofiter care apara securitatea celor doi oameni de stiinta. De aceea am facut mai sus precizarile, menite sa puteti intelege jocul.Meseria de scriitor este foarte veche. Au fost descoperite, interpretate si citite opere literare scrise de vreo 5 - 6 mii de ani. Primele scrieri erau cuneiforme, constituite din urma unui betigas pe o placa de lut. Au urmat insiruiri de desene reprezentand ideograme, apoi silabe si in final litere, nu neaparat cele latine care umplu prezenta opera.

Desi pe teritoriul tarii noastre s-a dezvoltat de aproximativ 2000 ani o civilizatie latina a fost folosit la inceputuri alfabetul slavon introdus de biserica, apoi prin actiunile "civilizatoare" al inaltei stiinte cu care am fost procopsiti dupa al doilea razboi mondial. Noroc ca nu au tinut, astfel ne putem considera Europeni cu alfabet latin.
Operele descifrate imbraca toate categoriile. De la notite ale negustorilor privind tranzactii comerciale pana la afise de interes public sau istoric. Bineinteles toate au fost gasite pe suporturi care tin in timp ca piatra, lutul ars.

Relativ putine au fost gasite pe papirus un fel de hartie din plante, mineralizate de timp. Multe s-au distrus in timpurile noastre prin incorecta manipulare dupa ce au rezistat mii de ani in "conditiile" de biblioteca gasite propice de inaintasi. Exemplu Evanghelia dupa Juda, abia citibila dupa ce mai mult de un deceniu a fost pastrata in seifuri bancare improprii papirusului care a devenit praf (la propriu).
Scriitori ai tuturor timpurilor, mai putin al zilelor noastre cand scrisul si cititul sunt bunuri comune practic intrate in desuet, erau oameni eruditi.

Nu numai scrisul si, inerent, cititul formau capacitatea lor intelectuala. Majoritatea scriau la comanda, teme care trebuiau documentate, nu usor. De exemplu cronicarii nostri trebuiau sa scrie istoria, nu numai ca insiruire de fapte. Ei trebuiau sa linga domnitorul si mai marii zilei, altfel isi pierdeau usor capul pe vre-un butuc.

Astazi oricine poate sa scrie orice fara a-si pierde capul. Cel mult, in unele zone geografice, operele lor pot fi trunchiate, chiar interzise, de cenzura mostenita inca de la inchizitia Sfantului Oficiu care ardea pe rugul purificarii autori considerati eretici, adica in contradictoriu cu Divinitatea reprezentata de Biserica. Galileo a scapat ca prin urechile acului cand a afirmat ca pamantul, nu soarele, se roteste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.