Credinta si rugaciunea

Trimis la data: 2015-07-23
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana_T
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Caci prin har sunteti mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu: nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni." (Efeseni 2: 8, 9)- spune apostolul Pavel in scrisoarea sa catre efeseni, scotand in evidenta faptul ca un crestin poate sa multumeasca pentru viata lui vesnica numai harului lui Dumnezeu, pentru ca nimeni nu o merita datorita faptelor lui. Dumnezeu Si-a trimis Fiul pe pamant din mila si dragoste pentru toti oamenii, ca omenirea sa fiemantuita prin El de pacate. In Efeseni 2:1,2 Pavel spune ca inainte de convertire, crestini erau morti in pacatele lor, ei traiau potrivit stilului de viata din lume, urmandu-si poftele trupului. Dumnezeu a fost acela care i-a adus la viata.
Pe deasupra pot fi citate toate mustrarile si incurajarile Noului Testament si ele vor arata ca Dumnezeu ne da harul ca sa traim o viata sfanta. Prin faptul ca cineva nu traieste in acest fel el poate lua in desert harul lui Dumnezeu si da celorlalti oameni o marturie falsa, in timp ce prin viata lui nu reprezinta puterea lui Dumnezeu purificatoare de pacate si schimbatoare de viata:
Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri. (Matei 5:16)

Deci parerea impartasita si de Luther- conform careia viata crestina este invizibila in exterior este complet falsa. (1)
Desi vorbim despre roadele vietii crestine si despre faptele unei vieti sfinte si accentuam aceste lucruri, totusi nu prin acestea suntem indreptatiti, caci nu este vorba despre legile Vechiului Testament si nici despre putere omeneasca sau desavarsire, ci mai degraba este vorba despre o lupta pentru sfintire care se realizeaza prin mantuirea lui Isus, prin relatia cu Dumnezeu si prin puterea Duhului Sfant.

"Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi." - spune Iacov in epistola sa (Iacov 2,17), si gandurile sale nu sunt in contradictie cu invatatura Epistolei catre Romani. (cap.4) Caci acolo Pavel a pus in contrast faptele Vechiului Testament cu harul si credinta, in timp ce Iacov vorbeste despre zadarnicia credintei in Dumnezeu fara fapte. Pavel scrie impotriva acelora care inca vor sa se justifice prin tinerea legii Vechiului Testament; Iacov scrie impotriva acelora care marturisesc despre credinta lor doar cu vorbele, dar nu lupta pentru sfintenie in vietile lor, nu este vizibil faptul ca ei Il urmeaza pe Isus.

Asa cum credinta in Dumnezeu nu inseamna numai a admite existenta si natura sa (Iac.2,19), tot asa credinta in Isus Christos nu poate insemna simpla recunoastere a istoricitatii vietii lui Isus si a faptelor sale (inclusiv a mortii si a invierii sale):
Cine crede in Fiul, are viata vesnica; dar cine nu crede in Fiul, nu va vedea viata, ci mania lui Dumnezeu ramane peste el. (Ioan 3,36)
Isus identifica credinta cu ascultarea. Putem evidentia ca Isus vorbeste despre ascultare si nu despre o viata imbunatatita in anumite puncte (a renunta la obiceiuri daunatoare sau pacate condamnate chiar de legile lumesti; bunatate, acte religioase sau umanitare, etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.