Credinta si rugaciunea

Trimis la data: 2005-05-16
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 28
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 7975
Autor: Olivia Neagu
Dimensiune: 44kb
Voturi: 702
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Căci prin har sunteti mântuiti, prin credintă. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu: nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni." (Efeseni 2: 8, 9) spune apostolul Pavel în scrisoarea sa către efeseni, scotând în evidentă faptul că un crestin poate să multumească pentru viata lui vesnică numai harului lui Dumnezeu, pentru că nimeni nu o merită datorită faptelor lui. Dumnezeu Si-a trimis Fiul pe pământ din milă si dragoste pentru toti oamenii, ca omenirea să fie mântuită prin El de păcate. În Efeseni 2:1,2 Pavel spune că înainte de convertire, crestini erau morti în păcatele lor, ei trăiau potrivit stilului de viată din lume, urmându-si poftele trupului.
"Căci prin har sunteti mântuiti, prin credintă. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu: nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni." (Efeseni 2: 8, 9)
- spune apostolul Pavel în scrisoarea sa către efeseni, scotând în evidentă faptul că un crestin poate să multumească pentru viata lui vesnică numai harului lui Dumnezeu, pentru că nimeni nu o merită datorită faptelor lui. Dumnezeu Si-a trimis Fiul pe pământ din milă si dragoste pentru toti oamenii, ca omenirea să fie mântuită prin El de păcate. În Efeseni 2:1,2 Pavel spune că înainte de convertire, crestini erau morti în păcatele lor, ei trăiau potrivit stilului de viată din lume, urmându-si poftele trupului. Dumnezeu a fost acela care i-a adus la viată. Este important însă să luăm în considerare ce înseamnă această expresie, "Dumnezeu i-a adus la viată". 
Iată, deci, ce vă spun si vă mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiti ca neamurile, în desertăciunea gândurilor lor… ati fost învătati cu privire la felul vostru de viată din trecut, că v-ati dezbrăcat de omul cel vechi, care se strică după poftele înselătoare, si ati fost înnoiti în duhul mintii voastre si v-ati îmbrăcat cu omul cel nou, creat după chipul lui Dumnezeu, în dreptatea si sfintenia adevărului. (Efeseni 4: 17, 22-24)
Vă îndemn, deci, eu cel întemnitat în Domnul, să umblati într-un chip vrednic de chemarea pe care ati primit-o ... (Efeseni 4:1)
Din pasajele citate mai sus din scrisoarea către efeseni, dar si din alte părti ale Noului Testament, este clar că Dumnezeu a mântuit omenirea prin faptul că L-a trimis pe Isus, care a vestit iertarea lui Dumnezeu si care i-a chemat pe oameni la pocăintă, pentru a putea să aibă relatie cu Dumnezeu si o viată roditoare. (Ioan 10:10) Păcatul ne desparte de Dumnezeu, asa cum exprimă si prorocul Isaia: 
Iată, mâna Domnului nu s-a scurtat ca să mântuiască, nici urechea Lui nu este prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre au făcut o despărtire între voi si Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Fata Lui si-L împiedică să vă asculte! (Isaia 59: 1,2)
De aceea, Isus îi cheamă pe toti cei care vor să trăiască cu Dumnezeu la o o luptă consecventă împotriva păcatului. Deoarece primim harul si iertarea lui Dumnezeu, să nu ne mai dorim să trăim în păcat: 
Nici Eu nu te condamn. Du-te si să nu mai păcătuiesti! (Ioan 8:11b)
Apostolul Pavel afirmă acelasi lucru: 
...după cum odinioară v-ati făcut mădularele voastre roabe ale necurătiei si fărădelegii ca să făptuiti fărădelegea, tot asa acum faceti mădularele voastre roabe ale dreptătii, pentru sfintire. (Romani 6: 19)
Ca unii care lucrăm împreună, vă îndemn să nu fi primit în zadar harul lui Dumnezeu. (2 Corinteni 6: 1)
Căci harul lui Dumnezeu care aduce mântuire pentru toti oamenii s-a arătat si ne învată ca, tăgăduind nelegiuirea si poftele lumesti, să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate si evlavie. (Tit 2:11,12)
Pe deasupra pot fi citate toate mustrările si încurajările Noului Testament si ele vor arăta că Dumnezeu ne dă harul ca să trăim o viată sfântă. Prin faptul că cineva nu trăieste în acest fel el poate lua în desert harul lui Dumnezeu si dă celorlalti oameni o mărturie falsă, în timp ce prin viata lui nu reprezintă puterea lui Dumnezeu purificatoare de păcate si schimbătoare de viată: 
Tot asa să lumineze si lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, si să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. (Matei 5:16)
Deci părerea împărtăsită si de Luther- conform căreia viata crestină este invizibilă în exterior este complet falsă. (1)
Desi vorbim despre roadele vietii crestine si despre faptele unei vieti sfinte si accentuăm aceste lucruri, totusi nu prin acestea suntem îndreptătiti, căci nu este vorba despre legile Vechiului Testament si nici despre putere omenească sau desăvârsire, ci mai degrabă este vorba despre o luptă pentru sfintire care se realizează prin mântuirea lui Isus, prin relatia cu Dumnezeu si prin puterea Duhului Sfânt. "Tot asa si credinta: dacă n-are fapte, este moartă în ea însăsi." - spune Iacov in epistola sa (Iacov 2,17), si gândurile sale nu sunt în contradictie cu învătătura Epistolei către Romani. (cap.4) Căci acolo Pavel a pus în contrast faptele Vechiului Testament cu harul si credinta, în timp ce Iacov vorbeste despre zădărnicia credintei în Dumnezeu fără fapte. Pavel scrie împotriva acelora care încă vor să se justifice prin tinerea legii Vechiului Testament; Iacov scrie împotriva acelora care mărturisesc despre credinta lor doar cu vorbele, dar nu luptă pentru sfintenie în vietile lor, nu este vizibil faptul că ei Îl urmează pe Isus. Asa cum credinta în Dumnezeu nu înseamnă numai a admite existenta si natura sa (Iac.2,19), tot asa credinta în Isus Christos nu poate însemna simpla recunoastere a istoricitătii vietii lui Isus si a faptelor sale (inclusiv a mortii si a învierii sale): 
Cine crede în Fiul, are viata vesnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viata, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el. (Ioan 3,36)
Isus identifică credinta cu ascultarea. Putem evidentia că Isus vorbeste despre ascultare si nu despre o viată îmbunătătită în anumite puncte (a renunta la obiceiuri dăunătoare sau păcate condamnate chiar de legile lumesti; bunătate, acte religioase sau umanitare, etc.). Isus îi cheamă pe oameni să Îl urmeze asa cum l-a chemat pe tânărul bogat care trăia o viată plăcută lui Dumnezeu în multe puncte, dar nu a fost gata să Îi acorde primul loc lui Dumnezeu în viata sa urmându-L pe Isus (Mat.19,16-26). Asa cum spune Ioan: 
Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască si el cum a trăit Isus. (1 Ioan2,6)
Isus Si-a sacrificat viata în totalitate pentru aceia care aveau nevoie de ajutor; a trăit pentru a manifesta dragostea lui Dumnezeu si pentru a-i conduce pe oameni la El. Isus Îi cheamă pe aceia care vor să Îl urmeze pentru acelasi scop: 
Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa să vă iubiti si voi unii pe altii. (Ioan 13,34-35)
Ca si crestini ne vom strădui să împlinim scopul pentru care Isus ne-a chemat. Aceasta nu este o viată fără păcat, o viată perfectă, ci un efort, o straduinta, care nu înseamnă o încercare slabă, fara putere ci o luptă despre care vorbeste Pavel în 1 Corinteni 9:24-27: 
Nu stiti că cei ce aleargă în locul de alergare, toti aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergati, deci, în asa fel ca să căpătati premiul! Eu, deci, alerg, dar nu ca si cum n-as sti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste în vânt... (1 Corinteni 9:24-27)
Nu putem să ne dezvinovatim, sa avem o scuză în slăbiciunea omenească pentru că Isus a fost constient de ea (Evrei 12,1-4), cu toate acestea ne-a spus ceea ce asteaptă de la cei care Îl vor urma: 
Dacă voieste cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-si ia crucea, si să Mă urmeze. (Matei 16,24b)
Păcatul nu poate deveni ceva permanent, ci, chiar dacă se întâmplă să cădem, ne vom ridica din nou având putere prin iertarea lui Dumnezeu (1 Ioan 2,1) si vom lupta împotriva păcatului până la capăt (Evr.12,1-4) Nimeni nu poate deveni prin sine însusi vrednic de viata vesnică. Ci faptele arată dacă cineva are într-adevăr relatie cu Dumnezeu., dacă s-a pocăit cu adevărat, dacă a acceptat harul lui Dumnezeu, dacă are credintă în Isus, dacă puterea mântuirii aduse de Isus a devenit realitate în viata sa. Dacă răspunsul este afirmativ, atunci aceste lucruri se vor vedea în viata sa: 
Arată-mi credinta ta fără fapte, si eu îti voi arăta credinta mea din faptele mele. (Iacov 2,18b)
Acesta este motivul pentru care în Noul Testament se vorbeste adesea despre judecata Lui Dumnezeu pe baza faptelor: 
Căci toti trebuie să ne înfătisăm înaintea scaunului de judecată al lui Christos, pentru ca fiecare să-si primească răsplata după binele sau răul, pe care-l va fi făcut când trăia în trup. (2 Cor.5,10)
Prin urmare părerea conform căreia credinta în moartea si învierea lui Isus este de ajuns pentru a fi mântuit este falsă, dar la fel este si cealaltă extremă conform căreia vom fi răsplătiti de Dumnezeu datorită faptelor bune. Această ultimă idee este combătută de asemenea de către Isus într-o parabolă care se sfârseste după cum urmează: 
Tot asa si voi, după ce veti face tot ce vi s-a poruncit, să ziceti: "Suntem niste robi netrebnici; am făcut ce eram datori să facem." (Luca 17,7-10)
Cuvântul lui Dumnezeu este realitate si în ziua de astăzi si poate să schimbe viata acelora care doresc aceasta, care au decis în mod liber să îi slujească lui Isus prin vietil ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.