Creditul bancar

Trimis la data: 2013-09-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinaelena13 Dimensiune: 58kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Creditul a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri. El exprima anumite relatii economice determinate de desfasurarea proceselor de productie si de circulatie.Aparitia creditului se leaga de un anumit stadiu de dezvoltare a schimbului, cand vanzatorul preda valori de intrebuintare in schimbul unor promisiuni ca va primi canva o valoare, si anume vanzarea pe credit.
Referate similare: Creditul bancar Credit Bancar

Termenul de credit vine din limba latina de la creditum participiul trecut al verbului credere si arata credinta celui ce da unei persoane anumite bunuri, lucrari sau servicii, ca va primi in schimb, valori corespunzatoare. In limba romana cuvantul credit a aparut in veacul al XVIII-lea, prin intermediul limbii franceze din cuvantul credit.

In oranduirea feudala creditul a accentuat procesul de deposedare a micilor producatori de mijloacele de productie, concomitent cu pierderea drepturilor economice si politice, ducandu-i la starea de dependenta fata de feudali. Acest fenomen a dus la extinderea relatiilor monetare, contribuind apoi la ruinarea marilor latifundiari, la distrugerea independentei mestesugarilor.

Creditul , in conditiile productiei capitaliste de marfuri, contribuie intr-o anumita masura si al atenuarea vremelnica a contradictiei dintre valoare si valoarea de intrebuintare, manifestata prin antagonismul dintre productie si consum. Desi creditul nu constituie forta hotaratoare in dezvoltarea productiei capitaliste , el are o influenta activa asupra acesteia, fiind unul din factorii necesari ai dezvoltarii capitalismului, contribuind la ascutirea contradictiilor acestei oranduiri.

Se poate afirma ca, inca de la aparitia sa, creditul s-a manifestat ca o forta activa care a favorizat intretinerea de relatii intre furnizori, si cumparatori, a contribuit la formarea de unitati productive, la concentrarea si centralizarea avutiei.

1.2.Definitia creditului
Relatiile de credit apar in sfera circulatiei de marfuri, dar ele sunt determinate de relatiile de productie. Relatiile credit pot fi analizate din doua puncte vedere: al contiutului social-economic, respectiv al trasaturilor care caracterizeaza relatiile de productie si al formei juridice. In primul caz creditul apare defapt ca o categorie economica prin care isi gaseste expresia un anumit tip de relatii sociale, iar in al doilea caz creditul apare drept o categorie juridica de un fel deosebit concretizata printr-o conventie.

Pentru definirea creditului, este necesara prezentarea a trei opinii care s-au conturat cu privire la acest concept, respectiv:
-creditul de incredere
-creditul ca expresia a relatiilor de redistribuire
-creditul ca forma a relatiilor de schimb

Creditul ca incredere: este o conceptie care plaseaza la baza relatiilor de credit ideea de incredere, de unde rezulta caracterul subiectiv al acestora. Considerarea creditului ca incredere se fundamenteaza pe definitiile date acestui concept. Termenul credit isi are originea in cuvintele Unt creditum, de credere care desemneaza increderea in ceva sau cineva. in practica, aceasta incredere se concretizeaza in relatiile dintre creditor si debitor, in sensul ca acesta din urma trebuie sa prezinte o anumita bonitate, astfel incat sa genereze incredere din partea creditorului.

Creditul ca expresie a relatiilor de redistribuire reprezinta o abordare care porneste de la continutul economic specific al creditului, respectiv transferul unei parti din produsul social de la unii din participantii la circuitul economic catre alti participanti la acest circuit. Spre deosebire de alte forme ale relatiilor de redistribuire a veniturilor, ca de exemplu impozitele si taxele, care au caracter definitiv, creditul este o forma particulara a acestor relatii, prin caracterul temporar al transferului din economie.

Creditul ca expresie a relatiilor de schimb reprezinta "un acord prin care anumite bunuri, servicii sau o cantitate de moneda sunt cedate in schimbul unei promisiuni de plata viitoare.Unei asemenea abordari a creditului, ii sunt aduse contra-argumente, dintre care cel mai puternic este acela potrivit caruia creditul nu este o forma a schimbului, nici din punct de vedere al scopului si nici al continutului material al valorii2.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.