Creion de Tudor Arghezi

Trimis la data: 2015-07-29
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: George_S
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema
Poezia "Creion" face parte din volumul "Stihuri noi", in care Tudor Arghezi descrie cu incantare un tablou din natura respirand liniste si lumina, frumusete si echilibru.
Titlul
Gradina se contureaza ca un spatiu privilegiat pentru poet, in care acesta poate scrie uimit de frumusetea fara seaman a naturii. Sub vraja naturii "creionul" sau alearga mai repede pe hartie, poetul schiteaza incercand sa "creioneze" cu gingasie minunile universului din preajma sa.
Spatiul prinde contur sub forma unei gradini miraculoase ("In gradina-n care scriu"), care isi revarsa tainele sub privirea incantata a poetului. Sub lumina blanda a soarelui ("Cerne aur argintiu"), florile s-au trezit, iar fluturii colorati au inceput sa zboare asemenea unor flori plutitoare. Aceasta oaza de liniste si frumusete prinde viata, se insufleteste sub lumina soarelui.

Astrul, personificat, "cerne aur argintiu" din "tipsia" sa incandescenta ("ca de jar") "spanzurata-ntr-un artar". Lese in evidenta metafora de o mare plasticitate "aur argintiu" asociata cu un epitet sugerand razele aurii ale soarelui. Cea de-a doua metafora "tipsie ca de jar", in care se topeste o comparatie ("ca de jar"), aduce un plus de stralucire tabloului, in care soarele apare ca un disc incan-descent agatat parca de crengile unui artar. Florile apar si ele personificate, 'trezite" de lumina stralucitoare a diminetii.

Universul gradinii este schitat prin cateva elemente plastice: "artarul", "florile",
"razoarele". in acest spatiu vrajit, printr-o metafora de o mare prospetime imagistica, fluturii incep sa zboare imprumutand ceva din culoarea si gingasia florilor gradinii.
Tabloul prinde viata, miscarea jucausa a fluturilor insufleteste razoarele gradinii intr-o explozie de culoare.

Prozodia
Versul scurt, de 7 silabe, creeaza prin rima imperecheata si ritmul trohaic o atmosfera calda si luminoasa de dulce armonie, in care incantarea poetului vibreaza in fiecare stih. Diversitatea rimelor prin asocierea in general a unor parti
de vorbire diferite ("mi-s" - "deschis"), ("razoare" - "zboare"), ("scriu"-"argintiu")
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.