Cresterea, multiplicarea si supravietuirea microorganismelor

Trimis la data: 2010-04-08 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Petcu Lavinia Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cresterea si multiplicarea microorganismelor este rezultatul metabolismului de biosinteza prin care se formeaza noi constituienti celulari. Obtinerea de produsi utili prin cultivarea microorganismelor pe diverse substraturi, ca agenti biotehnologici, este posibila numai in conditii binecunoscute si astfel dirijate incat randamentul sa fie maxim.
Cresterea, in sens biologic, reprezinta marirea graduala si coordonata a metabolismului de biosinteza si adaugarea de constituienti celulari noi. In cazul microorganismelor unicelulare (bacterii, levuri, alge, protozoare) cresterea se realizeaza prin depunerea de substanta noua in sensul tuturor celor trei dimensiuni (lungime, latime, grosime).

La microorganismele multicelulare cresterea se realizeaza la fiecare celula in parte, iar adaugarea de noi constituienti celulari apare la tot sistemul biologic. Aceasta crestere este determinata genetic in conditii normale si se realizeaza pana la maturitatea deplina si echilibrata a sistemului biologic. La microorganismele unicelulare s-a constatat ca are loc o crestere inegala a suprafetei (la patrat) comparativ cu volumul (la cub). In cazul in care dezechilibrul dintre suprafata celulara si volumul acesteia este maxim, apare momoentul critic in care cresterea inceteaza si are loc apoi diviziunea celulara.

Prin diviziune se restabileste raportul, in limitele echilibrate, intre suprafata si volum. In urma diviziunii are loc multiplicarea microorganismelor si restabilirea echilibrului normal (suprafata/volum). Multiplicarea se realizeaza prin diviziune directa (diviziune simpla sau binara), prin inmugurire, prin fragmentare sau prin formarea unui tip special de spori de propagare (dispersie). Prin multiplicare sporeste numarul de microorganisme. Multiplicarea prin diviziune simpla este foarte raspandita la bacterii, alge, protozoare si la unele ciuperci (fungi).

Prin diviziune binara sau sciziparitate celula matura se separa in doua celule identice. La microorganismele unicelulare cilindrice sau spiralate diviziunea are loc intr-un plan transversal, perpendicular ped axul mare al celulei (numai la unii spirili se produce longitudinal). Celulele sferice sau ovoide se divid dupa unul, doua sau trei planuri perpendiculare succesive, fapt care determina si gruparea celulelor.

In perioada dintre doua diviziuni consecutive (ciclul celular) toti constituientii celulari, inclusiv ADN-ul se dubleaza. Cele doua mase nucleare se separa una de alta, iar cele doua jumatati ale celulei mama sunt impartite printr-un sept transversal in doua celule noi, care apoi se despart una de cealalta. Aceasta diviziune se realizeaza printr-o succesiune complexa de etape si este un proces cu precizie, reglat si coordonat genetic.

In procesul de diviziune intervin numeroase gene care coordoneaza, atat succesiunea, cat si durata etapelor. In prima etapa a diviziunii celula se pregateste printr-o usoara alungire. In etapa urmatoare are loc replicarea materialului nuclear si sinteza proteinelor (structurale si enzimatice) solicitate de aceasta diviziune.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.