Cresterea numarului populatiei in perioada moderna

Trimis la data: 2007-12-11
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 14
Autor: Maria Turcescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 646
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ştiinţa care se ocupă cu studiul populaţiei din punct de vedere al numărului, structurii şi a dezvoltării se numeşte ”Demografie” (din greacă “demos-popor ).Ea se împarte în demografie formală,care se ocupă cu manipularea statistică a datelor demografice(naşterile,decesele, şi migraţia),laolaltă cu tehnicile analitice de a măsura aceste evinimente şi o gamă mai largă de studii ale populaţiei(natalitatea,mortalitatea,migraţia).Schimbările în aceşti factori,au un puternic impact social,economic,politic şi cultural.
La sfârşitul secolului al XVII-lea,exista o ştiinţă numită aritmetică,ce stă la baza statisticii.Studiile cantitative erau totuşi inhibate de absenţa datelor. Informaţia despre naşteri şi decese nu putea fi obţinută decât de la cler sau de la autorităţile civice,iar lipsa recensemintelor pe scară largă făcea ca cele mai multe tentative de analiză să se bazeze pe intuiţie şi nu pe date.

Îtemeiatorul demografiei moderne este considerat Thomas Robert Malthus.El susţinea ideea că populaţia creşte printr-o raţie geometrică iar stocul de hrană după o raţie aritmetică,astfel încât populaţia v-a depăşi întotdeauna resursele de hrană.Aceste idei pot fi găsite în “Eseul despre Principiile Populaţiei”,carte publicată în 1798.Totuşi,în cinci esee consecutive,publicate între 1803 şi 1826,el a rafinat şi a schimbat aceste argumente,acordând mai mare atenţie progresului,în special prin educaţie,care ar reduce numărul de nou-născuţi.

Momentul în care Malthus publică aceste esee coincide cu o creştere bruscă a populaţiei Angliei,combinată cu mai multe date despre populaţie(primul recensământ a fost efectuat în Anglia în 1801, iar în 1837 a fost introdusă înregistrarea naşterilor, a căsătoriilor şi a deceselor)...

La sfârşitul secolului al XIX-lea,Franţa şi Rusia, au început să organizeze şi ele asemeni recenseminte periodice. Apariţia demografiei moderne coincide cu finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, odată cu explozia populaţiei,de data această la scară mondială,cu sporirea datelor disponibile şi cu apariţa computerelor.Recensemintele şi înregistrarea naşterilor,căsătoriilor,deceselor şi a divorţurilor au fost introduse în marea majoritate a ţărilor,de obicei cu ajutorul Naţiunilor Unite. Totodată s-a înregistrat şi o creştere a datelor obţinute de la diverse segmente reprezentative de populatie. De exemplu, divizia ce se ocupă cu studiul populaţiei de pe lângă O.N.U. pregăteşte din doi în doi ani un raport cu privire la numărul, structura şi creşterea prognozată a populaţiei.

Între 1974 şi 1984 a fost condusă o cercetare multinaţională asupra natalităţii. Această cercetare a produs un număr impresionant de date.

2).Teoriile cu privire la creşterea numărului populaţieierioada modernă.

În sec al-XVII-lea,se desfăşura teoria cu privire la neîntervenţia statului în viaţa locuitorilor,specific sistemului mercantil,fiind susţinută de aşa numiţii ”fiziocraţi”.Astfel,François Quesnais,susţinea ideea că multiplicarea populaţiei nu trebuie încurajată,existînd riscul depăşirii pragului de subzistenţă a sărăciei.Fiziocraţii abordează prima dată analiza cantitativă a mărimii populaţiei,a ratei de creştere şi a ratei mortalităţii,fiind premărgătorii acestei tehnici dezvoltate ulterior în Anglia de către Sir William Petty.

Tot în acest secol apar teorii şi puncte utopice care susţineau că progresul uman v-a conduce la apariţia unei societăţi perfecte,care să nu aibă nevoie de instituţii coercitive,precum poliţia,de legi împotriva infracţiunilor,de proprietate particulară sau de familie.
William Godwin,Condorcet şi Daniel Malthus(tatăl lui Thomas Malthus),susţineau ideea că creşterea numărului populaţiei este factorul principal ce ar determina sporirea resurselor.Ei considerau că nu trebuie să existe o limită a creşterii numărului populaţiei,iar dacă acesta ar exista,în mod sigur se v-a stabili de la sine,automat,fără să fie necesară vreo intervenţie în acest sens.

Malthus critica dur ideile utopiciilor,acesta considerînd societatea perfectă,fără constrîngeri,ca fiind un miraj datorită creşterii ameninţătoare a populaţiei mai mult,stimularea creşterii acesteia v-a duce la propria distrugere,pămîntul devenind suprapoluat şi nereuşind să hrănească o populaţie atît de numeroasă.El a colectat informaţii referitoare la populaţia Statelor Unite,estimînd că numărul acesteia se v-a dubla în mai puţin de 25 de ani şi atribuia ratele scăzute de creşterea populaţiei Statelor occidentale europene măsurilor provenite în acest sens,un rol important avîndu-l căsătoria la o vîrstă înaintată.

Alte măsuri prevenite la care Malthus făcea aluzii erau:controlul naşterilor,avortul,adulterul şi homosexualitatea,toate acestea fiind considerate imorale de către societatea Anglică.Într-un sens,Malthus anula ideile mercantilelor,care susţineau că numărul populaţiei determină bogăţia naţiunii adoptînd argumentele contrare ale fiziocraţilor.Acele socetăţi care ignoră ”reţinerea morală”,vor avea de suferit de pe urma razboaielor şi foametelor,Malthus ajunge sş critice legile ce vizau protecţia săracilor şi caritatea,explicînd că ele duc la createrea fertilităţii în rîndul acestor clase,concluzionînd că acţiunile caritabile sunt contra productive.

Urmaşii lui Malthus-neo-malthusianşti acceptă legătura existentă între fertilitatea necontrolată şi sărăcia.Karl Marx, considera că numai capitalismul era responsabil de diminuarea resurselor.El aprecia că oricare ar fi numărul populaţiei acesta poate subzista într-o societate corect organizată.
Opiniile anti-malthusiene ale lui Marx au fost continuate de către adepţii acestuia;în 1920 Lenin legalizează avortul,deşi era împotriva contracepţiei,iar în 1930-Stalin adoptă argumentul pronatalist al mercantilelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.