Cresterea plantelor

Trimis la data: 2013-03-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 0
Autor: ancam16
Dimensiune: 27kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cresterea reprezinta procesul fiziologic caracteristic organismelor vii, prin care are loc marirea stabila si ireversibila a volumului si greutatii totale a celulelor, tesuturilor, organelor si in final a organismului, ca urmare a acumularii de substanta uscata. La baza acestor acumulari stau procesele de sinteza, metabolizare si depozitare a materiei organice.
Cresterea plantei de soia (Glycine max L.)
Cresterea incepe de la o celula ou, care prin diviziune, marire in volum si greutate, diferentiere in tesuturi si organe, formeaza caracterele speciei. In timpul cresterii are loc morfogeneza organelor vegetative: radacina, tulpina, frunzele, etc. Cresterea plantelor poate avea loc in tot cursul vietii, datorita prezentei unor puncte de crestere ce contin tesuturi meristematice, care functioneaza continuu, formand organe noi.

8. 2. Etapele cresterii
Organele in crestere prezinta tesuturi meristematice cu o intensa activitate fiziologica. In zonele de crestere se observa multiplicarea activa a celulelor, urmata de cresterea treptata in volum a celulelor nou formate si apoi de diferentierea lor morfoanatomica si functionala.
Cresterea si etapele cresterii sunt localizate topografic la nivelul tuturor organelor plantelor (radacina, tulpina, frunze) sau se succed in timp (la fructe).

In procesul de morfogeneza a organelor vegetative, celulele plantelor parcurg trei etape de crestere: etapa cresterii embrionare, etapa cresterii prin extensie celulara (elongatia), etapa diferentierii si dediferentierii celulare.

a) cresterea embrionara
- se manifesta prin diviziunea celulelor meristematice , cu aparitia de noi celule.
-celulele se inmultesc marindu-si numarul, au dimensiuni mici si o membrana celulozica subtire;
-nucleul are pozitie centrala, iar vacuolele sunt mici si numeroase, raspandite in protoplasma.

Activitatea fiziologica de formare a protoplasmei consta in proteosinteza intensa, favorizata de prezenta acizilor nucleici, a vitaminelor B1, B2, C, a enzimelor si a unor hormoni stimulatori din grupa auxinelor si citochininelor.
b) extensia celulara
-se desfasoara in zona neteda. Prin acest proces celulele care au rezultat in urma diviziunii isi maresc prin biosinteze specifice volumul pana la limitele normale, in special prin alungire. Marirea volumului se face si pe baza patrunderii apei in celule prin fenomenul de osmoza.

- vacuolele mici isi maresc volumul si fuzioneaza intr-o singura vacuola, dispusa central. In sucul vacuolar se acumuleaza glucide solubile, acizi organici si saruri minerale.
-nucleul ia o pozitie periferica, iar citoplasma apare ca un strat periferic ce captuseste membrana. Ca urmare a cresterii in volum a protoplasmei are loc si cresterea in suprafata a membranei celulare.

-este favorizata de prezenta acizilor nucleici si a unor hormoni stimulatori din grupa auxinelor si giberelinelordureaza mai mult decat diviziunea celulara si se poate prelungi pana toamna tarziu. Cresterea inceteaza pe parcursul repausului si este reluata atunci cand conditiile de mediu devin favorabile.
-are loc imediat dupa etapa cresterii embrionare la plantele anuale sau dupa o perioada de repaus la plantele perene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.