Cresterea si dezvoltarea plantelor

Trimis la data: 2015-11-11
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 2
Autor: biokorinna
Dimensiune: 133kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea este un process complex morphologic, fiziologic si biochimic, perfect coordonat genetic care determina parcurgerea fazelor de tinerete, maturitate si senescenta, momentul culminant fiind formarea organelor de reproducere.
In functie de durata dezvoltarii si de numarul de infloriri si fructificari, plantele se pot grupa in:
a) Plante monocarpice - infloresc si fructifica o singura data; sunt plante efemere, anuale sau bianuale.
Cresterea este un proces fiziologic, ritmic, ireversibil, cantitativ constand in sporirea numarului de celule, a masei si a volumului acestora. Cresterea reprezinta pentru plante o necesitate vitala. Astfel, cresterea radacinilor spre sursele de apa si de substante minerale asigura o buna aprovizionare cu substante nutritive, cresterea tulpinii asigura o buna expunere a frunzelor la lumina, iar marirea suprafetei frunzelor asgura o buna receptie a radiatiilor solare.La plantele anuale cresterea este definita iar la cele perene nedefinita.

Cresterea celulelor se desfasoara in doua etape: etapa embrionara, cunoscuta si sub denumirea de mereza sau diviziunea celulara si auxeza sau extensia celulara.
Mereza se desfasoara la nivelul meristemelor situate apical, in varful radacinii, tulpinii, ramurilor.
Celulele meristematice sunt celule tinere, delimitate de un perete celular subtire, citoplasma, multi ribozomi densa, nucleu pozitionat central si vacuole mici si numeroase.
Caracteristica acestor celule este ca isi pot pastra permanent capacitatea de diviziune.

Dupa origine meristemele sunt:
a) Primordiale(embrionare)
b) Primare (protocerma, meristemele fundamentale si procambiul)
c) Secundare(cambiul si felogenul)
Etapa de diviziune celulara este controlata de factorii de mediu, de hormoni(citochinine) si pe cale genetica prin intermediul ciclinelor(proteine cu rol enzimatic care stimuleaza diviziunea).
Zona meristematica are lungimi diferite in functie de organ(radacina - 2-3 mm, tulpina - 1 mm, cambiul este alcatuit dintr-un singur strat de celule)

Durata perioadei de mereza variaza in functie de organ. Astfel, diviziunea meristemelor foliare la plantele lemnoase dureaza 2-3 saptamani, celulele care dau nastere fructelor se divid timp de 10 zile(Cerasus avium), in timp ce meristemele apicale se divid pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Procesul de mereza este stimulat de prezenta factorilor externi(temperatura, lumine, apa, substante minerale etc) in limite optime.Procesul de mereza poate avea loc si in celule diferentiate care revin la stadiul embrionar prin dediferentiere. Acest proces are loc in cazul formarii radacinilor adventive, in timpul inradacinarii butasilor si a formarii organelor aeriene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.