Cresterea transparentei politicii de creditare si diminuarea costurilor suplimentare ca urmare a aplicarii O.G nr 50

Trimis la data: 2011-08-30
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 97
Autor: Calin valentina
Dimensiune: 27kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prevederile noului act normativ se aplica atat contractelor noi cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. Institutiile de creditare au la dispozitie 90 de zile pentru modificarea prin acte aditionale a contractelor de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari.In data de 21 iunie 2010 a intrat in vigoare OUG 50/2010. Incepand cu aceasta data, institutiile de creditare au obligatia de a respecta prevederile actului normativ. Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legala nu reprezinta o perioada de derogare de la aplicarea prevederilor legii.
O parte din banci au facut deja modificari ale contractelor de credit conform prevederilor initiale ale ordonantei, eliminand anumite comisioane. In unele cazuri, clientii au obtinut si rate de dobanda mai mici, in urma negocierilor cu institutiile financiare. Multe banci au modificat contractele mai ales cu privire la comisioanele declarate ilegale prin Ordonanta nr. 50, ma refer aici mai ales la comisionul de rambursare sau comisionul de risc.

S-a intalnit, totusi, o situatie in care, desi comisionul de rambursare nu mai putea fi perceput pana la momentul la care banca nu a fost interpelata de ANPC in urma unei sesizari depuse de client, s-a sustinut, la momentul rambursarii anticipate, ca respectivul comision trebuie achitat. In unele cazuri, s-a ajuns la pastrarea marjei fixe efective, asa cum era prevazuta in contractul initial. Acolo unde s-au reusit scaderi ale dobanzilor, s-a ajuns de la rate de peste 9% la rate in jur de 7%.

Marja fixa la care s-au oprit bancile ca limita inferioara s-a plasat la 5,5%, la care s-a adaugat indicele de referinta. "In ce priveste comisionul de risc, acesta avea valori cuprinse intre 0,06% si 2%, aplicabil la soldul creditului. O situatie speciala, intalnita la una din bancile mari, a fost aceea a majorarii unui comision, anume comisionul de administrare, care a fost adus de la 0,2% la 0,5%, insa aceasta modificare fusese deja adusa contractului in cauza pana la intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 50.

In rest, ordonanta nu face altceva decat sa impuna reguli care, cel putin din punct de vedere etic, erau normale, chiar daca banca nu le practica. Au fost si situatii in care s-au obtinut perioade de gratie, insa acestea nu pot fi extinse la mai mult de cinci-sase luni si doar in cazul in care se aduc argumente sustinute care sa demonstreze bancii ca, dupa trecerea perioadei de gratie, clientul realmente poate relua plata ratelor. In practica, insa, e mai greu de obtinut o perioada de gratie, decat de obtinut o refinantare, de exemplu.

Silviu Florin Adascalitei, avocat si reprezentant al mai multor grupuri de clienti nemultumiti, printre care si cei ai bancilor Volksbank, Alpha Bank, BCR si BRD, sustine ca "daca ordonanta va fi aprobata in forma actuala, adica fara a se efectua modificari si contractelor aflate in derulare, un grup format din mai multi reprezentanti ai clientilor bancari va depune o sesizare la Curtea Constitutionala". Acesta considera ca, indiferent de situatie, ordonanta nu va intra in vigoare mai devreme de sfarsitul lunii ianuarie.

Dintre bancile consultate de Capital, singurele care au raspuns intrebarilor deAZspre aplicarea ordonantei au fost BCR, Citibank, Banca Transilvania si Garanti. Astfel, reprezentantii BCR sustin ca banca a eliminat, respectiv diminuat, comisionul de rambursare anticipata si comisionul de retragere credit din contul curent si ca a fost stabilit un comision unic in valoare de zece euro, perceput doar in cazurile in care se semneaza si un act aditional la contractul de credit. Acestia mai declara ca BCR a facut modificarile impuse de Ordonanta nr. 50 pentru toate tipurile de credite, cu exceptia Prima Casa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.