Criminalistica

Trimis la data: 2014-07-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin flr
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu ocazia cercetarilor locului faptei se pot constata situatii in care schimbarile prezente in campul supus cercetarii nu sunt consecinta unei infractiuni ci constituie rezultatul actiunii deliberate prin care se incearca sa indrume pe o pista gresita cercetrile, in scopul de a se sustrage de la rspundere.
Organele judiciare trebuie sa se convinga daca urmele, obiectele respectiv modificrile aduse configuratiei locului faptei sunt consecinta unei fapte real savarsite sau, dimpotriva constituie rezultatul unei incercari de inducere in eroare a organelor judiciare.
Existenta unor neconcordante sau nepotriviri in ceea ce priveste modul de formare si de dispunere a urmelor, constituie imprejurari de natura a furniza organelor judiciare criterii de distinctie intre infractiunea real comisa si fapta simulata. Incercarea de disimulare are adeseori un caracter demonstrativ, ostentativ, fata locului dobandeste de multe ori aspectul de cadru inscenat, regizat, ireal. Aspectul inutil complicat a locului faptei, prezenta unui numar mare de urme, neoranduiala, o dezoldine nejustificata, toate acestea contravin tendintei firesti a faptuitorului de a produce cat mai putine modificari si de a parasi cat mai repede locul faptei.

Un alt indiciu il constituie prezenta sau absenta la locul faptei a unor urme sau obiecte. Cu nimic justificat de modul de savarsire a faptei, constatarea unor neconcordante, a unor nepotriviri in modul de dispunere a urmelor si obiectelor, situatii cunoscute sub denumirea de imprejurari negative. Notiunea "imprejurri negative" nu reflecta in ansamblu problematica ridicata de intentiile disimulative ale autorilor unor infractiuni, notiunea de "imprejurri controversate" consacrata de unii autori de specialitate apreciem ca este mult mai adecvata.

In practica instrumentrii cauzelor privind infractiunile comise cu arme de foc, putem intalni mai multe situatii de pilda: la disimularea unui omor comis prin impuscare, in sinucidere, autorul infractiunii pune arma corp delict in mana victimei. Absenta de pe mainile victimei a depozitelor de funingine care in mod normal apar pe mainile tragatorului in urma impuscarii, urme care se evidentiaza la examinarea in spectru ultraviolet,

demonstreaza faptul ca tragerea nu a fost executata de catre victima. Pentru concretizare se vor adauga si alte probe: pozitia tubului cartus in raport cu pozitia victimei, pozitia pe crosa armei a unor urme papilare stapice in contextul in care, ca urmare a reculului armei de foc urmele trebuiau sa fie dinamice. Toate aceste aspecte evidentiaza intentia de a disimula o infractiune de omor intr-o sinucidere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.