Criminalistica

Trimis la data: 2013-07-03 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cercetarea, descoperirea si judecarea faptelor de natura penala, in general a faptelor ilicite, necesita ca intreaga activitate judiciara sa se desfasoare pe baze stiintifice, prin folosirea celor mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii, a celor mai noi metode si tactici de efectuare a actelor procedurale.In decursul timpului, inca de la aparitia lui homo sapiens, acesta a desfasurat o activitate de observare si cercetare a mediului inconjurator, absolut necesara pentru a supravietui, a incercat sa descifreze anumite urme a surselor de hrana, de pericol, a dusmanilor etc., ceea ce a constituit o forma primara a ceea ce se va numi mai tarziu - criminalistica.

Pentru prima data notiunea de criminalistica a fost folosita de judecatorul de instructie austriac Hans Gross in lucrarea sa "Manualul judecatorului de instructie" publicata in anul 1893, lucrare prin care investigarea faptelor penale este considerata o stiinta.Anterior acestei date activitatea de cercetare a savarsirii infractiunilor cu ajutorul mijloacelor tehnice era denumita "politie tehnica" sau "politie stiintifica".

Dupa ce in anul 1902 Hans Gross defineste criminalistica drept o "stiinta a starilor de fapt in procesul penal", majoritatea autorilor au adoptat definiri apropiate, mai ample uneori, dar cu preponderenta orientate spre rolul acestei stiinte in cercetarea infractiunilor in faza de urmarire penala: P.F. Ceccaldi "un ansamblu de procedee aplicabile in cercetarea si studiul crimei (in sens larg) pentru a se ajunge la descoperirea ei", I. Ceterchi, I. Demeter "stiinta despre mijloacele (tehnice si tactice) ce urmaresc descoperirea, strangerea si studierea probelor judiciare utilizate in procesul penal, in scopul stabilirii si descoperirii infractiunilor si a celor vinovati, precum si despre masurile de preintampinare a infractiunilor",

I. Mircea "o stiinta care elaboreaza metode tactice si mijloace tehnico-stiintifice de descoperire, cercetare si prevenire a infractiunilor", E. Stancu "o stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar, care insumeaza un ansamblu de cunostiinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice, destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale" etc.

Criminalistica este perceputa in sens larg, comun, marii majoritati a populatiei, ca o metoda de investigare a faptelor antisociale comise prin mijloace dintre cele mai seducatoare, artistice, o lupta intre bine (anchetatorul) si rau (criminalul, hotul, violatorul, etc.) prezentata mai ales in romane si filme politiste, cu suspans, rezolvari aproape incredibile, descoperiri neasteptate bazate pe un element, in principiu, nesemnificativ, pe o perspicacitate a investigatorului iesita din comun.

Este un ideal care, din pacate, in practica este destul de rar intalnit.Studierea criminalisticii, ca stiinta, de catre viitorii juristi, practicieni ai dreptului ca judecatori, procurori, avocati, politisti etc., este o necesitate; acest studiu trebuie sa conduca la o cunoastere a mijloacelor tehnice de care dispun organele judiciare, a procedeelor tactice care pot fi folosite in ascultarea celor care au comis sau au cunostinta de savarsirea unor fapte penale, in desfasurarea unor activitati de administrare a probelor necesare dovedirii acestor fapte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.